All for Joomla All for Webmasters

Влошаването състоянието на кожата, наречено “екзема”, често възниква когато на детето се започва даването на твърда храна или се минава от кърмене към адаптирано краве мляко. Това е една от разновидностите на алергичната реакция. Тя рядко се среща при деца, хранени изключително с кърма и по-често при наследствено предразположение към екзема, астма или сенна хрема. При деца, хранени с адаптирано мляко обрива обикновено се появява около 3 месечна възраст.
Ярко червеният обрив с люспи като правило се появява първо по бузките, след това може да се разпространи към ушите, по шията, ръцете и краката.

Обикновено не обхваща седалището до възраст между 6 и 8 месеца.
По кожата се появяват малки мехурчета, които се пукат, а след това изсъхват, образуват се струпеи. Силният сърбеж кара детето често да се чеше и това може да доведе до възпаления и инфекции. С изключение на най-леките случаи екземата изисква медицинско вмешателство, за да се предотвратят възможните усложнения. В половината случаи тя преминава към 18-ти месец, а при останалите деца към 3 години. Обаче примерно при едно от три деца, страдащи от екзема по-късно се развива астма или други алергични заболявания.

Родителите трябва да знаят няколко правила за хигиена:

  • Изрязване на ноктите на детето трябва да става колкото се може по ниско. На ръцете се поставят ръкавички, особено  когато то спи;

  • Ограничаване на къпането.
    Понеже сапунът и водата увеличават сухотата на кожата, къпете детето не по-дълго от 10-15 минути три пъти седмично. Въпреки, че не трябва сапун да попада на поразените кожни участъци можете да използвате мек бебешки сапун. За измиване на главата използвайте същия сапун, а не шампоан.

  • Мажете поразените участъци с крем (какъвто ви е изписал лекарят) веднага след къпане докато кожата е още влажна.

  • Температурата на въздуха.
    Силната топлина, студ или сухият въздух са способни да усилят екземата, затова се постарайте да не извеждате детето навън в неблагоприятно време и използвайте овлажнител за въздуха, за да поддържате оптимална влажност в дома;

  • Облеклото на детето.
    Тъй като потта усилва раздразването на кожата избягвайте вълнени и синтетични тъкани. Старайте се да не обличате на детето излишни дрехи. Бодливите тъкани и дрехите с груби шевове и краища са способни да влошат състоянието на кожата. Дреха от мек памук със свободна кройка ще бъде най-удобна и няма да предизвиква раздразване;

  • Храненето на детето.
    Под наблюдение на лекар отстранете от менюто всички продукти, които предизвикват обриви или усилват екземата;

  • Използвайте съвременни лекарствени препарати.
    Екземата, която започва и преминава в детска възраст не оставя следа, но в старша възраст поразените участъци от кожата могат да загрубеят, да загубят пигментация, да се напукат. За лечение обикновено се използват стероидни кремове, антихистаминови препарати за понижаване на сърбежа и антибиотици ако се появи вторична инфекция.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.