All for Joomla All for Webmasters
С какво семейните конфликти са опасни за детето?Както е известно, няма семейство без кавги. И въпреки общоприетото мнение,

 че конфликтите могат  дори да бъдат полезни понякога за сплотяване на семейството, родителите не трябва да забравят, че те могат да окажат негативно влияние върху техните деца.
Според психолози, средата, в която се възпитава детето, може да породи обстановка с психотравмиращ характер. На първо място става дума за семейната обстановка.
С какво са опасни семейните конфликти за децата?Негативният опит от общуването между родителите може да бъде основа за развитието на психологична патология. Когато детето порасне и създаде свое семейство, то ще изгражда отношенията си по начина, наблюдаван от собствените си родители. Друг негативен фактор е липсата на доверие в детето - то никога няма да повярва, че между родителите могат да съществуват нежни или приятелски отношения.
Тук е логично да се зададе въпрос и за това, струва ли си детето да се възпитава само от единия родител. Отговорът е отрицателен. В повечето случаи, ако детето се възпитава само от единия от родителите, неговото съзнание ще се “кодира” за непълноценно семейство и след като порасне, то с лекота ще копира примера на родителите си.
Конфликтната ситуация е винаги борба и избор. Борба между своя вътрешен свят и света на събеседника. Избор на компромиса или категоричното решаване на проблема.
Отрицателният опит от конфликтното семейство е доста многопланов. Конфликтната семейна обстановка може да формира следните негативни аспекти в съзнанието на детето:
1. Обща нервозност у детето - когато то се развива в условията на постоянни противоречия между родителите.
2. Нарушения в душевното равновесие. Те способстват за формирането на психологична патология у развиващото се дете.
3. Повишава се рискът от неконтролируемо поведение на детето. Родителският авторитет е твърде нисък в неговите очи.
4. Детето по-лошо усвоява моралните и общо-културни ценности.
5. Повишава се вероятността от изграждане на негативно отношение към единия или другия пол – в зависимост от симпатиите на детето към единия от родителите.
Семейните конфликти са доста болезнен въпрос. Каквото и да се случва, родителите не трябва да забравят, че неразумните и необмислените действия могат да провокират развитието на истеричен характер у тяхното дете.
Емоционалното здраве на семейството е не само прерогатив на благополучното семейство, но и мъдро правило за изграждането на културни и хармонични семейни отношения.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.