All for Joomla All for Webmasters
Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана, която покрива вътрешната повърхност на клепача. Конюнктивитът е често срещано състояние при децата. Представлява възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана, която покрива вътрешната повърхност на клепача.  Най-честите причини за появата му са инфекции, алергии и механично дразнене.
Инфекциозният конюнктивит обикновено се причинява от бактерии или вируси. Микроорганизмите, предизвикващи сексуалнопреносимите заболявания гонорея и хламидия също могат да инфектират окото и да предизвикат конюнктивит, прониквайки от инфектираните родови пътища на майката в очите на бебето по време на раждането. Тези бактерии могат да предизвикат конюнктивит при бебетата през първите две седмици от живота им и могат да доведат до сериозно увреждане на окото.

Вирусният конюнктивит е обичаен при някои вирусни инфекции – най-често при инфекции, причинени от аденовируси или ентеровируси.

Алергичният конюнктивит възниква при повишена чувствителност на организма към едно или към друго вещество. Често заболяването се съчетава с алергичен ринит, бронхиална астма, дерматит. Този конюнктивит може да се появи само в определено време на годината, особено ако се причинява от алергени като полените. Други субстанции, причиняващи алергии, като животински косми или акарите в праха, предизвикват симптоми на конюнктивит през цялата година.

За алергичният конюнктивит е типично, че засяга едновременно и двете очи.

Различните типове конюнктивит предизвикват различни симптоми. Един от най-обичайните симптоми е дискомфорт или болка, които се усещат като дразнене от пясък в окото. При много деца може да има зачервяване на окото и вътрешния клепач. Клепачите на детето могат също да се подуят и очите да са чувствителни към ярка светлина.

При бактериалния конюнктивит основният симптом е гнойно отделяне, което може да доведе дори до слепване на клепачите, особено сутрин. Сърбеж и сълзене са типични за алергичния конюнктивит

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.