All for Joomla All for Webmasters
Gato Котката в дома носи радост и на възрастните, и на децата. Но понякога този домашен любимец може да бъде източник на неприятности.Ще поговорим за най-разпространените “котешки проблеми”,  с които се сблъсква всеки собственик на котка. 

  Това ще подготви за възможните неприятности и тези, които се канят да си вземат мъркащ домашен любимец.
Мебелите са острилка

Котките трябва от време на време да си наточват ноктите. Така те премахват горния слой вроговени клетки. Някои стопани сами подрязват ноктите на своите питомци, но това не винаги е правилното решение. По-добре е да купите на своя домашен любимец специално приспособление за наточване на ноктите - най-често това е дървена дъска, облепена с плътна материя. А за да научите котката да си заостря ноктите именно на това място, можете да закачите върху тази дъска стара вещ на нейния стопанин (тя предава на “острилката” позната миризма). Вероятно ще вие наложи да отучвате котарака да си наточва ноктите на любимите му места. В този случай трябва ги напръсквате с пресен лимонов сок (тази миризма отблъсква котките), да ги прикриете с плътно фолио или добре да ги измиете (за да измиете миризмата на самата котка).


 Дращенето

Ако вашата котка често дере, това може да стане сериозен проблем. Кой ще се радва на постоянно издраскани ръце?! А ако в дома има малко дете, ситуацията става още по-критична. Опитайте се да разберете защо котката напада. Най-често това се обяснява с това, че животното се страхува. Ако котката напада гостите, това означава, че тя се страхува от непознатите хора и вие не трябва да я пускате в стаята, където седят гостите.
Котката може да се страхува и от малките деца и вие трябва постепенно да научите животното да свиква с детето. Но избягвайте да ги оставяте сами. Добър начин за сприятеляването на котката и детето е да научите малкия член от семейството да храни домашния любимец.

 Където и да не, но не и в котешката тоалетна

Разпространен проблем е и този, че котките не искат да се изхождат в котешката тоалетна. Причината е, че те не я смятат за достатъчно чиста. Затова старайте се да я почиствате и миете колкото се може по-често. Местата, където котката се изхожда от време на време, трябва да се мият внимателно и задължително да се използва ароматизатор за въздуха със силен аромат. Ако сте забелязали, че котката си е харесала някакво место и то не е твърде неудобно за вас, поставете именно там котешката тоалетна.

Ако вашият котарак мяука твърде силно, това може да стане дразнещо. Това поведение е характерно за сиамските котки, но ако вашата котка е от друга порода, то нейните крясъци могат да означават, че тя е гладна, болна или уморена.
Ако котката е гладна, нахранете я. Но не правете това при “първото настояване” от нейна страна – тя ще започне постоянно да мяучи.
Опитвайте се да отделяте на пухкавия си питомец внимание – понякога на котките не им стига общуването със стопаните. Ако вашият домашен любимец често и без видими причини мяука и издава твърде силни звуци, консултирайте се с ветеринар.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.