All for Joomla All for Webmasters

Защо съм „лоша“ майкаБългарите сме критични и много обичаме да даваме оценки и определения. Още повече обичаме да следваме стереотипи и да робуваме на общественото мнение.За първи път се сблъсках с различни, противоречиви и „стериотипни” мнения по въпроса, в случая - по

въпроса с гледането на дете, още докато бях бременна.


Като родих обаче започнаха истинските „битки” и спорове - кърмещи срещу некърмещи майки, ранно срещу късно захранване, за и против хомеопатията, за и против проходилката, за и против наказанията, за и против боя и т.н и т.н.


Всеки защитава позицията си , всеки е прав за себе си, почти всеки не признава друго мнение. Жените дори и само далечни онлайн познати от форумите, успяват да се скарат, има драми, сърдити, накратко - женска му работа.


В един момент престанах да се впечатлявам. Реших, че ще правя каквото си искам, ще възпитавам и отглеждам детето си както намеря за добре и заключих, че инстинктът и майчината любов са най-важните „съветници”.


В друг момент се примирих и с определението „лоша” майка, негласно (или може би гласно) давано и втълпявано ми основно от другите и основно от майки.


Та накратко, лоша майка съм защото:


-се върнах на работа малко след като синът ми навърши 1 година.


Понякога дори си мисля, че това е прекалено дълъг период. И не, обожавам си детето, обожавам всеки миг прекаран с него, безумно щастие е първото зъбче, първата самостоятелна стъпка, първата дума „мама”. Но е и много опасно и измамно!


В един момент ставаш основно МАЙКА и СЪПРУГА, започваш да се страхуваш от социалните контакти с несемейни приятели, страхуваш се, че никога отново няма да се справиш в работата и като професионалист.


В същото време усещаш крещяща нужда от промяна. Най –често в такива моменти решението идва само – пак забременяваш. Браво на осмелилите се, аз не успях.


-кърмих сина си близо година и половина.


Накрая лъжех, че съм го отбила, а ако споделях с някоя приятелка, че все още кърмя, реакцията беше ...хм... меко казано странна. Няма значение, че Световната здравна организация препоръчва и толерира дългото кърмене, т.е. поне до към 2 годинки или докато детето само се откаже.


-кърмих детето си навсякъде – паркове, молове, коли, ресторанти. Това не ме прави точно „лоша”, може би по-скоро „невъзпитана” - как може да си показвам гърдите навсякъде.


-първите 6 месеца не давах вода и захраних след 6-ия месец – тук се уморих да обяснявам, че щом детето се кърми на поискване, а 90% от съдържанието на кърмата е вода, няма нужда от други течности и детето определено няма да се обезводни.


-не ползвах проходилка, каишки за прохождане – считам проходилките за опасни (не само аз).


В повечето европейски, и не само, страни са забранени. Детето с каишки пък ми прилича на кученце, въпреки, че понякога е спасение за кръста на по-високите майки и татковци.

-не ползвах биберон залъгалка – съжалявам, но ми прилича на щепсел и според мен просто тушира някаква конкретна потребност.


-позволявам на детето ми да яде само, да се цапа, да джапа в локвите - като падне му казвам ”браво” и го оставям сам да се справи и да се изправи.


Сигурно има още много подточки.


Предполагам звуча прекалено крайно, може би прекалено откровено. Но много ми се иска да кажа на по-младите и по-неуверени и на всички бъдещи майки – не слушайте кой какво ви казва, не се впечатлявайте – вие най-добре знаете, можете и усещате какво е най-добро за вашето дете.


И четете –различни източници (по възможност не само български) и много, така ще успеете да си изградите реална и собствена представа за нещата. И се радвайте, усмихвайте и бъдете спокойни и обичащи. Важно е.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.