All for Joomla All for Webmasters
 Но как да се ориентираме кой от какво има нужда...

Едно от обясненията за нарастващия интерес към методите на алтернативната медицина е особено любопитно – според някои специалисти все повече хора са склонни да опитат “нещо алтернативно” заради... напредъка, т.е. непрекъснатото усложняване на традиционната (наричана още често западна) медицина. И наистина много недъзи не се поддават на лечение на “ниво тяло”, тъй като техните корени явно за психически.

Алтернативната медицина с готовност запълва тази празнина – много нейни практики имат за цел да въздействат именно на психиката, като постигнат резултати, които тялото веднага отчита.

Понятието естествена (натурална) медицина включва най-различни практики, които имат малко общо помежду си. Обединява ги това, че всички се опират на собствените сили на организма да се самолекува, както и на природните фактори. Холистичната медицина
Нея я практикуват по правило дипломирани лекари, които споделят убеждението, че човекът не е само физиология (т.е. тяло), а и психика, и затова най-доброто лечение трябва да отчита всички компоненти. Оттук и названието й – на английски whole означава цял. Впрочем традиционната славянска дума изцелявам има идентичен корен.

Холистичните лекари могат да използват широк спектър от традиционни и алтернативни методи. Те не отхвърлят “западната” медицина, но с готовност разширяват и допълват нейния арсенал.

Хомеопатията
Това вече е съвсем самостоятелна, затворена в себе си система, която има свои методи – и на диагностика, и на лечение (при което се използват естествени природни компоненти).

Като основна особеност на хомеопатията може да се посочи нейният индивидуален подход – при еднакви симптоми на различните хора се предписва различно лечение. При неговия избор се отчитат особеностите на темперамента , поведението, желанието, мислите, дори сънищата.

Аюрведа
Древната индийска система разделя хората на три типа – вата, питта и капха. В зависимост от това към кой тип спада пациентът, му се назначават съответна диета и лекарства, препоръчват му се корекции в начина на живот.

Интересът към този тип практики нараства едва в последните 2-3 десетилетия.

Остеопатия
За разлика от хиропрактиката, остеопатите като начало трябва да имат медицинско образование, след което усвояват и изкуството да поставят диагноза и да лекуват с помощта на ръцете.

Заради медицинското си образование повечето остеопати не отхвърлят съвременната медицина и се възползват от нейните постижения, като дори предписват изследвания и лекарства (като допълнение към остеопатичното лечение).

Хипнотерапията
Като алтернативен метод на лечение тя също се практикува основно от дипломирани медици. Преобладава мнението, че за намаляване на стреса и избавянето от вредни навици хипнотерапията е много ефективна.

Визуализацията
Този доста нов метод на лечение е базиран на взаимодействието между телесното и духовното и използва силата на съзнанието за лечение на телесните проблеми.

Привържениците на визуализацията твърдят, че методът е ефективен например за по-бързото зарастване на рани и язви.

Фитотерапията
В някои части на света лечението чрез растения е отнесено към алтернативната медицина. И ако не е напълно отхвърлено от официалната медицина, то във всички случаи се разглежда като безобидно домашно средство за леки и сравнително безопасни заболявания.

Използването на растения за лечение обаче изисква задълбочени медицински познания, т.е. добрият фитотерапевт трябва задължително да има медицинска диплома.

Към сферата на естествената медицина се отнасят и много традиционни системи и практики – акупунктура, су.джок, много разновидности на лечебна гимнастика и масаж, апитерапия и т.н. Непрекъснато се появяват и т.нар. авторски разработки – например в ароматерапията и пилатес.

Такова разнообразие от една страна дава възможност на всеки да намери подходящата точно за него алтернатива, но от друга създава предпоставки, при неправилен избор, за задълбочаване на проблема.

Едва ли алтернативната медицина ще намали популярността на традиционната. Тя и не си поставя такава цел. С някои проблеми тя не може да се справи, с други не се и заема – най-вече защото традиционната е достатъчно ефективна.

Затова повечето специалисти разглеждат някои алтернативни методи просто като допълнение към традиционните. Но мнозина признават, че алтернативната медицина е пример за добър подход в едно – началната й цел е да запази здравето, а не да лекува заболявания. Затова и най-често се предписват правилен режим на хранене и движение, които да поддържат равновесието в организма. А тук не е толкова решаващо коя алтернатива точно ще избере човек, колкото да приеме отговорността, че най-вече от него зависи собственото му здраве.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.