All for Joomla All for Webmasters
Жените, които консумират големи количества фибри по време на бременност, имат понижен риск от последваща прееклампсия в сравнение с бременните жени, приемащи най-малко фибри, сочи ново проучване.

Според последното жените с най-висок прием на фибри рискът от прееклампсия е с около 70% по-нисък. Резултатите сочат още, че фибрите подобряват свързаната с бременността дислипидимия, важна клинична характеристика на прееклампсията.
Прееклампсията е нарушение в нормалната функция на кръвоносните съдове по време на бременността. Тя е свързана с потенциално смъртоносни усложнения, като отлепяне на плацентата, ДИК синдром, мозъчен кръвоизлив, чернодробна и остра бъбречна недостатъчност. Установени рискови фактори са затлъстяване, фамилна история за диабет тип 2 и/или есенциална хипертония, диети, бедни на антиоксиданти, плодове и зеленчуци.

Авторите отбелязват, че само 3 проучвани досега са установили директна връзка между риска от прееклампсия и консумацията на фибри, като резултатите са доста противоречиви.

В настоящото проучване участвали 1538 жени. Всички жени попълнили анкетни карти с хранителните си навици. Освен за връзката с прееклампсията, учените изследвали влиянието на фибрите върху плазмените концентрации на липидите и липопротеините.

Консумацията на фибри била свързана с понижен риск от прееклампсия. След отчитане на различни рискови фактори било установено че бременните, приемащи най-големи количества имат 72% по-нисък риск в сравнение с жените, спазващи хранителни режими бедни на фибри. Подобна връзка била установена за водоразтворимите и водонеразтворимите фибри.

При жените, консумиращи богати на фибри храни, средните триглицеридни нива били по-ниски (-11.0 мг/дл), а HDL - по-висок (+2.63 мг/дл).

Проучването за пореден път доказва полезният ефект на фибрите върху човешкия организъм, но този път в друг аспект - бременността

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.