All for Joomla All for Webmasters

Горският въздух Една огромна част от българите, живеещи в градовете, са подложени на непрекъснат стрес, пораждан от сивите панелни сгради с измислените за живеене квадратни панелни жилища. При тяхното изграждане никой не е помислил за основното – за човека,

който ще живее в тях. И най-вече как ще се отразят тези жилища върху неговата психика, здраве. Квадратните кутийки с прави ъгли, които не се срещат никъде в природата, са истински акумулатор на много негативни енергии. А точно там, в ъгъла, са поставени леглата, на които човек прекарва една трета от живота си.

Не случайно хората, които са живели на село и които са били принудени по една или друга причина да отседнат за по-дълго време в панелните апартаменти (наши дядовци, баби или сродници), винаги са споделяли, че се чувстват като в затвор и с голямо облекчение са напускали този градски „рай” – топъл, с удобство, но непригоден за здравословен живот.

Един от немаловажните проблеми, които създават тези парникови жилища, е въздухът, атмосферата в тях. Не само задухът от парното, но и миризмата от кухнята – своя и на съседите, пронизват цялото жилище, попиват ги диваните, гардеробът, пердетата и няма отърване от тях. Научно доказан е фактът, че лошите миризми се фиксират в нашето съзнание и веднага влияят върху нашите реакции – човек бързо става раздразнителен, вдига кавги и скандали на близките си, изпада в стрес, без да осъзнава причините – например мирис на готвено зеле.

Един от начините да избегнете тягостното състояние, предизвиквано от лошата атмосфера в панелното жилище, са етеричните масла. Всеки от практика знае колко добре се чувства и диша в борова гора, сред горските цветя и ливади. И когато не можем да отидем при тях, възможно е да ги „докараме” при нас, в градското жилище, с помощта на етеричните масла.

ХОЛЪТ. Това е стаята, където се събира семейството вечер или през почивния ден. Натрупаната през деня умора, напрежение, стрес не са най-добрата компания. Натопете парче плат смес от 4 капки масло от розмарин, 2 капки масло от лимон и 1 капка масло от здравец и го поставете на подходящо място – ето рецептата, която може да подобри настроението ви след стрес или преумора.

СПАЛНЯТА. За ароматизиране на въздуха в спалнята сипете в 50 мл вода 15 капки етерично масло от лавандула и 4 капки масло от лимон или лимонов пелин. Сипете тази смес в подходящ съд, затоплете го и го поставете в стаята (през зимата го сложете върху парното). Въздухът в стаята и в дома ви ще стане чист и здравословен.

ЗАБЕЛЕЖКА. Постоянното загряване на съда с етерично масло може да стане с помощта на свещ или със специална лампа или със специални изпарители.
Цял набор от етерични масла вече се продават в специализираните магазини

http://www.zdrave.bg/

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.