All for Joomla All for Webmasters
В приемния кабинет на родилно отделение
В приемния кабинет ще ви посрещне акушерка. Тя ще поиска вашата обменна карта и ще ви зададе въпроси относно особеностите в хода на бременността и началото на раждането. След това ще ви измери теглото, ръста, температурата, кръвното налягане и пулса. За да се определи в кой стадий е раждането, трябва да се направи преглед. Ще ви се каже какво е разширението на шийката на матката. Смята се, че раждането е започнало, ако маточната шийка е разширена поне 2 см. Всички данни ще бъдат записани във вашия лист за раждането.
След това на гинекологичния стол акушерката ще ви подготви за раждането. Първо се извършва тоалет, след това се прави клизма, тъй като неизпразненото дебело черво затруднява раждането. При клизмата в ануса се въвежда тръбичка, чрез която в правото черво се влива сапунена вода с цел неговото почистване. След като действието на клизмата приключи, акушерката ще ви покани да се изкъпете. Ако раждането е напреднало, тя ще ви направи само частичен тоалет (на половите органи).

В предродилната зала
В предродилна зала ще останете през целия първи период на раждането (разширението на маточната шийка).

Първи период на раждането
По принцип това е най-продължителният етап, като времетраенето му е различно и зависи от силата на маточните контракции, големината и предлежанието на плода, таза на раждащата жена, състоянието на околоплодния мехур - запазен или пукнат, обезболяването на раждането, индивидуалните особености на раждащата жена.
През първия етап на раждането под влияние на родилните контракции маточната шийка постепенно се скъсява и изглажда. След това външният й отвор (към влагалището) постепенно се разширява. През първия етап на раждането настъпва спонтанното или изкуствено пукане на околоплодния мехур.
С пълното разширение на шийката (около 10 см в диаметър) първият етап на раждането завършва.

Помощ на медицинския екип по време на първия етап на раждането
  • Периодично (през 2 часа) се следи разширението на маточната шийка чрез влагалищен преглед.
  • Постоянно се проследяват промените в честотата и продължителността на контракциите, както и състоянието на плода чрез определяне честотата на детските сърдечни тонове с акушерски монитор.
  • Периодично през 10-15 минути се преслушват сърдечните тонове на плода с акушерска слушалка.

    Методи за ускоряване на първия етап на раждането
    Методите за ускоряване на раждането допринасят за скъсяване на трите етапа на раждането и са безвредни за майката и бебето.
  • Разширяване на шийката на матката с пръст (нарича се дигитална дилатация).
  • Предизвикване на маточни контракции с хормоналния препарат окситоцин. Влива се чрез венозна система.
  • Прилагане на простагландини. Простагландините предизвикват маточни контракции и ускоряват узряването на шийката на матката. Прилагат се през първия етап на раждането като влагалищни таблетки или влагалищен гел еднократно или няколко пъти през определени интервали от време в зависимост от зрелостта на шийката.
  • Изкуствено пукане на околоплодния мехур. Прилага се при разширение на шийката около 5 см. С помощта на специален инструмент се прави малка дупчица в околоплодната мембрана. Манипулацията е напълно безболезнена. След изтичането на околоплодната течност контракциите временно стават по-редки (за около 20 минути). След това зачестяват отново.

    Съвети за вас
  • В началото на раждането в паузите между контракциите се препоръчват бавни разходки. Движение не се препоръчва, ако околоплодната течност е изтекла и ако главичката на плода не е фиксирана. Ако не трябва да се движите, лекарят ще ви предупреди.
  • По време на контракция не се напъвайте.
  • По време на контракция не се стягайте.
  • Уринирайте редовно. Ако не можете, съобщете на лекаря. Може да се наложи катетеризация, тъй като пълният пикочен мехур рефлекторно отслабва маточните контракции.

    Д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог
  • Заедно в Кухнята

    Детски Кът

    Здраве

     

    © © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.