All for Joomla All for Webmasters

Кое се приема за преждевременно раждане?
За преждевременно раждане  се приема това, което е настъпило в интервала 29-та – 37-ма гестационна седмица (казано по друг начин до термина за раждане остават повече от 21дни).
Какви са последствията от преждевременното раждане?
Преждевременното раждане е причина за 75% от перинаталната и 85% от неонаталната детска смъртност, както и за немалък процент трайни увреждания на различни органи и системи при преживелите деца – момент с висока степен на лична и обществена значимост.
Кои са най-честите предразполагащи фактори, които могат да доведат до преждевременно раждане?
Социално-личностни фактори - бременност при тийнейджърки, бременност при многораждали (имащи повече от 4 раждания), нисък социално-икономически статус, наркомании (вкл. тютюнопушене).

Медицински фактори – анемия, близнаци, многоводие, вродени дефекти на матката, миоматозна матка, недостатъчност на маточната шийка, температурни  състояния на бременната, инфекции на пикочните пътища, пукнат преждевременно околоплоден мехур – най-често в резултат от възходяща инфекция от влагалището.
Какви са симптомите на преждевременното раждане?
Наличие на маточни контракции водещи до изглаждане и разширение на шийката, спонтанно пукване на околоплодния мехур и ... преждевременно раждане. Когато преждевременното раждане е в ход, т.е. симптомите са ясни не само на акушера, а и на бременната, възможностите за радикално вмешателство – спиране на раждането и връщане в “изходна” позиция са крайно ограничени.
Какво би могло да се направи за профилактиране на преждевременното раждане?
• Проследяване на бременността при квалифициран специалист разполагащ с необходимото оборудване – лабораторно и апаратно – ехограф, кардиотокограф;
• Изясняване на предхождащи късни спонтанни аборти и преждевременно раждане;
• Задължителен влагалищен преглед  - дава точна информация за състоянието на маточната шийка и за необходимостта от серклаж; • Ранно откриване на рисковите за преждевременно раждане фактори;
• Задължително изясняване /микробиологично/ и лечение на всяко влагалищно течение, което е най-честата причина за възходяща инфекция на околоплодните ципи, с краен резултат преждевременно изтичане на околоплодните води и последващо преждевременно раждане. В тези случаи рисковете за новороденото се сумират – освен функционалната незрелост се добавят и вродените септични усложнения;
• Консултирайте се навреме със своя гинеколог при обезпокоителни маточни контракции – втвърдявания на корема придружени с чувство за болка в слабините и/или кръста, или при съмнение за изтичащи околоплодни води.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.