All for Joomla All for Webmasters

Естествено храненото кърмаче се изхожда от 1 до 6 пъти на ден. Изкуствено хранените деца, както и големите деца, се изхождат 1 до 2 пъти на ден, по изключение през ден.
Диарията представлява учестено изхождане на изпражнения с увеличено водно съдържание. От тези две основни качества на диарията по-важно е повишеното водно съдържание, тъй като детето може да се изхожда само два пъти на ден, но изпражненията му са обилни, редкокашави, дори воднисти, до степен, че гърнето се напълва наполовина. В най-тежките случаи на диария воднистите изпражнения попиват по пелените, така че вие само по цвета може да разберете, че това не е от урината на бебето ви. Обилната загуба на вода при диария дава отражение върху лицето на бебето - очите му хлътват, чертите му се изострят, а дошлата на гости съседка може да каже: ''Ох, то се е стопило, твоето бебе!''

Само за няколко дни бебето може да загуби цял килограм от своето тегло.
Но нека най-напред да ви кажа, че и здраво дете може да изхожда диарични на вид изпражнения. У новороденото често това е дори обичайно: лигавицата на червото още не е привикнала към дразненето от съставките на изпражненията. В резултат - по-често изхождане на полутечни изпражнения с примес на слуз. По-интересното е, че и здрави кърмачета на майчино мляко може да се изхождат след всяко кърмене, дори по време на кърмене, с шум, но не дават никакви оплаквания - пълнеят и са весели и жизнени. Само дето ви отварят повече работа с пералнята. Тази физиологична диария се наблюдава докъм 4-6-ия месец, когато бебето вече се захранва. Тази диария у здраво кърмаче може да заблуди не само вас, но да подведе дори и неопитния лекар, който да назначи лечение, каквото не е необходимо.

Запомнете! Диарията е болестна проява, когато се придружава с повръщане, нарушен апетит и общо състояние, повишена температура, загуба на тегло, наличие на обезводняване, на слуз и кръв в изпражненията.

Впрочем слуз може да има и в изпражненията на здраво бебе на майчина кърма докъм 4-ия месец.
Диарията може да се дължи на претоварване на храносмилателния апарат, на диетични грешки, на развалена храна, на бактериална и вирусна инфекция, а рядко и на непоносимост към някои храни и антибиотици.

Когато разказвате на лекаря, трябва непременно да му съобщите откога детето има диария, колко пъти на ден се изхожда, вид на изпражненията - цвят, миризма, примес от слуз и кръв, несмлени хранителни останки, други прояви - като повишена температура, заболели от диария и други членове в семейството. Добре ще е, ако при тръгването за лекаря вземете една пелена, за да покажете какво изхожда болното. Ако ли пък сте повикали лекар вкъщи, то до неговото идване преустановете даването на храна, а предлагайте на болното само вода, чай с 5 % захар.

Запекът често се наблюдава у болни деца с остри инфекции и висока температура във връзка с това, че болното поема по-малко храна, губи вода чрез изпотяването и учестеното дишане.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.