All for Joomla All for Webmasters
Инфектирането на горните дихателни пътища е най-честата патология в детската възраст - средно около 6 до 8 инфекции в годината, повечето от които са леки и не изискват лекарска намеса. Гърлото, както и носът, са първата бариера за инфекцията, атакуваща дихателната система.
Какво представлява ангината?
Ангината е остро възпалително заболяване на сливиците и гълтача.
В коя възраст децата са най-уязвими?
Острият вирусен или бактериален тонзилит (ангина) е заболяване, което се среща най-често при деца след 3-4-годишна възраст. Най-често се наблюдава през студените месеци на годината.
Кои фактори благоприятстват проникването на инфекцията в организма?
Нерационалното хранене - с еднообразна, бедна на белтъци и витамини храна, е предразполагащ фактор към инфекции.
Имунният дефицит, вроден или придобит, и алергиите са отличен терен за развитие на инфекцията.
Има и локални фактори: хроничният риносинуит, гнойно съдържимо в тонзиларните крипти, ненапълно отстранени сливици. Запушването на носа, което налага в по-голяма степен дишане през устата, изсушава лигавицата на орофаринкса и създава условия за появата на инфекция.
Не без значение са и лошите хигиенно-битови условия, недостатъчното проветряване на помещенията и др.
По какви начини се предава инфекцията?
Когато са налице предразполагащи фактори и най-малкия  контакт с носител на вирусна или бактериална инфекция е достатъчен за развитието на острите възпалителни явления. Най-често флората се пренася по въздушно-капков път. Трябва да се има предвид, че процентът на носителите на бета-хемолитичния стрептокок е значителен. Те не само разнасят стрептокока, но и самите периодично боледуват. Освен стрептококите, причинители на ангината са и стафилококите, пневмококите, бацилът на Фридлендер, вирусите и др.
Как протича заболяването?
В леките случаи то започва бавно, с постепенно влошаване на общото състояние. В такива случаи, особено при по-малките деца, възпалителният процес в гълтача може да се открие само при преглед от лекар.
В други случаи началото е внезапно, с висока температура до 39-40оС, с остра болка в гърлото, която може да отива към ухото и е особено силна при преглъщане. Появяват се главоболие, тръпки по тялото и скованост. Уголемяването на сливиците променя гласа - той става гъгнив, а децата по време на сън силно хъркат. Лимфните възли в шийната област често са отекли и болезнени. При малките деца често има и коремни болки. Дъхът от устата е неприятен. Ангините могат да се придружават от други прояви: хрема, ларингит, конюнктивит и др.
За колко време преминава ангината?
При правилно лечение и липса на усложнения ангината минава за 7-10 дни, ако детето се постави на съответния режим, приема достатъчно течности и се храни рационално.
Кога ангината става хронично заболяване?
Многократните рецидиви могат да доведат до хронифициране на инфекцията или до развитие на бактерии, устойчиви на антибиотици. Причина за това състояние е и некомпетентно проведеното самолечение, без преглед от лекар.
Отстраняването на сливиците слага ли край на „безкрайните“ ангини?
Необходимостта от оперативно отстраняване на сливиците трябва да става само по преценка на специалист по уши-нос-гърло, в тясно сътрудничество с личния педиатър, след провеждане на определени клиниколабораторни и бактериологични изследвания.
Каква е профилактиката?
Съвременната медицина разполага с набор от препарати с имуностимулиращ ефект, които имат място в профилактиката и лечението на острите инфекции на орофаринкса. При подходящо подбрана схема, навременно начало на профилактиката и препарат, подбран от педиатъра, познаващ развитието на детето, честотата на заболяванията и вида на бактериалните причинители, честотата на ангините се намалява и те протичат по-леко.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.