All for Joomla All for Webmasters

Как да нахраним злоядото дете?За някои родители храненето на детето име истинско предизвикателство, ежедневна борба и едва ли не основна цел на живота им. Те постоянно го питат дали не е гладно, гонят го с лъжицата, използват всички възможни средства във великия театър на

набутването на поредния залък в устата на детето и непрекъснато се оплакват на всеки срещнат, че детето им нищо не яде и е много слабо.

Какво да направим, ако масата е сервирана, а детето отказва да яде?

Първо обаче нека да уточним какво НЕ трябва да се прави.

- Не карайте насила детето да яде!

Това е първото и основно правило. Детето не трябва също така да се наказва за това, че не е дояло предложената храна. Подобно насилие е недопустимо – то води до разстройство на стомаха и нарушения в обмяната на веществата.
Ако детето отказва вкусния обяд, това означава, че то още не е огладняло. То няма да яде и това, което не му се харесва. И не нужно да му се карате. Детето не трябва да се плаши от фразата ”Време е за обяд!”.

- Не го уговаряйте.

“Една лъжичка за мама, една – за татко”. Сигурно всеки от вас е прибягвал до този метод на хранене. Но детето капризничи и не иска да яде. А вие продължавате...
Това също, в известен смисъл, е форма на насилие.
В краен случай, например когато на детето трябва да се даде някакво лекарство, могат да се правят уговорки, но това не бива да става натрапчиво. Опитайте се да използвате елементи на играта.

- Не обещавайте нищо!

“Ако си доядеш храната, ще ти купя сладолед!” или “След обяда ще ти позволя да си играеш по-дълго”. Тези обещания са по-опасни от уговорките. С тях вие ще разглезите детето. Храната не е инструментът, с който трябва да постигате послушание. Детето не трябва да се подкупва, за да се храни - в противен случай то ще чака нещо в замяна, дори когато закусва.

- Не бързайте!

Всяко дете си има свое темпо на хранене. Две различни деца, седнали едно до друго на масата, се хранят с различна скорост. Масата не е мястото, където детето трябва да бърза...

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.