All for Joomla All for Webmasters

7 мита за устната хигиена1.“Млечните зъби не трябва да се почистват.“Трябва! Млечните зъби не се застраховани от кариес, а най-доброто средство за профилактика е индивидуалната

устна хигиена, т.е. доброто и правилно почистване на зъбките. Ако за целта не създадеш навици на детето от най-ранна детска възраст, то след това задачата ще се окаже още по-сложна. Малкото трябва да възприеме почистването на зъбките за нещо също толкова естествено, каквото е и храненето. Не забравяй, че детето подражава на възрастните. Затова бъди пример и в това отношение.
Със силиконова четка-накрайник, която се слага на палеца, почиствай първите бебешки зъбки. А когато детето стане на 1,5 - 2 годинки купи му и първата четка за зъби.

 

 

 

2.“Главното е зъбките да се мият, не е важно как.“

Зъбките трябва да се почистват правилно. Може да им отделиш цели 5 минути и те да си останат непочистени. Защо се получава така? Защото остатъците от храната трайно прилепват и за да се избавиш от тях трябва да положиш определени усилия. Постарай се да обясниш на детето, че ако остане храна по зъбките, микробите това и чакат :). Стават толкова силни, че започват да разрушават зъбчетата. Обясни на малкото, че е важно внимателно да ги почиства от всички страни – отвън, отвътре, отгоре. Покажи му как движенията на четката трябва да са такива - все едно рисува пушек. И подчертай, че почистването трябва да продължи около 2-3 минути. 

3.“Грижата за зъбките можеш да повериш на детето.“

На три години обикновено детето вече може да се справи само. Но е добре да го провериш и ако се налага да довършиш онова, което то все още не може да направи (понякога малкото почиства предните зъбчета, а задните остават неизмити). Малчуганите постепенно се учат да изпълняват необходимите кръгови движения за правилното миене на зъбите и този процес продължава почти до към 7-та година. До тази възраст е добре активно да наблюдаваш детето как се справя.

4.„Детската четка трябва да бъде от естествен косъм.“

С развитието на съвременната техника използването на четка за зъби с естествен косъм вече е минало. Стоматолозите препоръчват и децата, и възрастните да използват четки с изкуствен косъм. Когато избираш с твоето мъниче четка за зъби, обърни внимание за каква възраст е предназначена. За най-малките има четки с интересни дръжки – различна форма, апликация на любим герой и др. Нормално е детската четка да е с по-малка глава. Така тя е достъпна до всички зъбки. Сменяй четката на всеки 2-3 месеца. Ако косъмчетата й са разперени встрани, тя вече не може добре да почиства.

5.“Електрическата четка е подходяща и за деца.“

Не трябва да забравяш, че емайлът на детските зъбки не е достатъчно твърд и по-грубото въздействие на електрическата четка би могло да го повреди. Ако детето няма създадени  навици да си мие зъбите, то електрическата четка в началото безспорно ще провокира интереса му, но след това ще му омръзне (както се случва и с новата играчка). По-добре научи малкото да използва правилно обикновената четка за зъби. А по-късно, ако решиш да го зарадваш с електрическа, обясни му, че тя макар и да се върти сама, не мие сама зъбчетата. И с нея се изискват умения – да я местиш от зъб на зъб по всичките му страни, като преди това я задържаш за няколко секунди на всяко зъбче. Повечето стоматолози съветват, ако се използва електрическа четка, това да бъде на един доста по-късен етап, когато детето вече има трайно създадени навици.

6.“Пастата за зъби на четката трябва да е в голямо количество.“

Не пастата чисти зъбите, а четката. Пастата придава свеж дъх на устата, прави по-приятно миенето. Ако има повече паста на четката, то тя ще се пени и ще пречи за правилното почистване на зъбите. Необходимото количество за детето е колкото грахово зърно.

7.“Млечните зъбки не се развалят.“

Първите зъбки обикновено се появяват между 4-и и 8-и месец. А до към 2,5 години детето има цели 20 броя млечни зъбчета. Те остават до 10-12 години. Родителят носи отговорност, за да бъдат зъбките на детето здрави и усмивката красива. Не се заблуждавай, че млечните зъбки дори и да се развалят, те се сменят и затова не крият опасности. Проблемът със зъбчето причинява болка на малкото, може да доведе и до възпаление на венеца.

Причина за кариеса при деца под 3 години е досега на зъбките със сладки течности за по-дълго време. Затова не оставяй детето да заспива с шише с подсладена течност (мляко, сок). Не му давай също биберон потопен в мед. През деня не допускай да се разхожда с шишето в устата. Научи го да си служи с чашка още преди първата годинка. И внимавай с бонбоните и близалките. Те също развалят зъбките. Когато детето е яло нещо сладко, е хубаво да си измие зъбките или поне да ги изплакне с вода.
Щом малкото стане на 3 месеца се погрижи за неговия пръв профилактичен преглед при зъболекар. А след 3-та годинка, посещавайте стоматолога профилактично през 6 месеца.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.