All for Joomla All for Webmasters

Растежа и развитието на детето през първата година са много важни за останалата част от живота му. Децата не се раждат еднакви, така че не растат и не се развиват по един и същ начин. Всяко дете е уникално. Вашето дете има свой собствен ритъм на растеж. Никога не го сравнявайте с други деца, защото за развитието няма стриктни правила. Все пак през първата година децата увелиават ръста си с около 25 см. и утрояват теглото си на 10-12 месец.

Много родители идеализират своето дете и се мъчат да ускорят развитието му. Не насилвайте детето си. Принуждаването на детето да направи първите си крачки на 6 или 7 месеца или да сяда на гърнето, преди да е придобило контрол над рефлексите си (преди 18 месеца), за да се покаже колко е развито, може да навреди на по-нататъшното развитие на детето. Оставете го да се развива със своя собствен ритъм и се наслаждавайте на всеки миг.

Не бива да забравяте да проверявате редовно развитието на бебето при личния лекар или педиатър и винаги да искате съвет, когато имате нужда.

Развитието от 0 до 2 месеца

Веднага след раждането новороденото се подлага на медицинска оценка за дишането, пулса, мускулния тонус, цвета на кожата рефлексите.
През първите дни се наблюдава загуба на тегло и тя е нормална - до 10 % от теглото при раждането. Това се дължи на загуби от дефекацията, уринирането, дишането и недостатъчно приемане на храна. Обикновенно около 10 ден от раждането си бебето достига теглото при раждане. След това бебето наддава по около 25-30 грама на ден през първите месеци. Бебето наддава ооло 150-200 грама на седмица. Задължително е да проверявате теглото му поне веднъж месечно.
През първите два месеца бебетата спят през по-голямата част от деня и могат да виждат предмети на разстояние 15 - 30 см. от очите си.
През първия месец, новороденото заема асиметрична поза на главата, караката и ръцете. Дланите са свити в юмручета. То рефлекторно реагира на обкръжението. Бебето чува звуци и се успокоява от гласа на майка си или при тихи гласове и музика.

При новородените на 2- 3 ден след раждането се появява тъй наречената физиологична жълтеница, най силно изразена по лицето и видимите лигавици. Продължава най много до 3- 7 ден при недоносени деца е по силно изразена и по продължителна.
У някои новородени се наблюдава хормонална криза, която се изразява в подуване на гръдните жлези, обикновенно на 3- тия ден от раждането, което се увеличава и достига максимума на 7-10-ти ден. При натиск на гърдите може да се отделя течност, подобна на мляко. След 1-2 седмици изчезва.
През първите дни новородените уринират по рядко, като цвета на урината е безцветна. След това уринирането е с честота 15-20 пъти на денонощие и урината придобива нормален цвят. Изпражненията са тъмно зелени до черни на цвят през първите 3-4 дни, след което придобиват нормалния златистожълт цвят.
След първия месец е желателно да започнете лека гимнастика и масаж. Ако новороденото е с много ниско тегло, е добре да се изчака, достигането поне на 4 килограма. Масажът и гимнастиката се прилага ежедневно около 1-1,5 часа след нахранване и рано сутрин при пъровто бодърстване. Това помага за укрепване на защитните сили на организма и правилното развитие на детето.
През втория месец активностите на бебето се увеличават:
-Заспива по лесно и сънят му е по спокоен,
-Мускулите на шията заякват и може да вдига глава, докато лежи по корем.
-Прави движения като при плуване
-Хваща всеки предмет, който докосва дланта му.
-Може да фокусира погледа си и да следи предмет с очи за кратко време
-Разпознава майка си и започва да прави първите усмивки
-Кокори очи когато си играете с него.

Развитието на бебето - 3-ти- 4-ти месец

Активностите на бебето се увеличават:
-движи глава, ръце, крака и дори пръсти свободно и координирано;
-може самичко да се повдига на ръце, когато е по корем и да преплита краката си;
-може да задържа глава;
-посяга към играчката, която му подавате, но не може да прецени разстоянието;
-започва повече да харесва играчките и може здраво да държи играчка с подходящ размер;
-когато му говорите, то се кокори и се усмихва;
-може да фиксира погледа си върху играчка, особено ако е ярко оцветена;
-може да приближава ръце към лицето си, да играе с тях да ги пъха в устата си;
През второто тримесечие е желателно да се започнат специални закалителни процедури, използващи естествените природни фактори. Въздушна баня, слънчева баня, обливане на краката. Някои бебета вече се обръщат по корем, така че не оставяйте бебето без надзор. Ако плаче, говорете му спокойно, то познава гласа на майка си. Обкръжението и хората около него стават много интересни и то проявява любопитство към тях.
Ако бебето не реагира на вашия глас и звуци, задължително се консултирайте с педиатър.

Развитие на бебето - 5-ти - 6-ти месец

Интересът на бебето към всичко нараства. Следи предмети, иска да ги пипне и да ги пъхне в уста. Вече прави опити да сяда само, но скоро се уморява, ако не е облегнато.
През петия месец има повече енергия:
-Хваща играчката с две ръце, а в шестия вече само с една ръка;

-Може да я прехвърля от ръка на ръка;
-Разбира от къде идват звуците и гледа в същата посока;
-Може да различава членовете на семейството от непозати хора. Приветства членовете на семейството със смях и разни други радостни звуци;
-Говорете на бебето правилно, а не на бебешки език, спокойно без да викате. Това е много важно тъй-като ще му помогне да разбира думите, а по късно да проговори.

Развитие на детето - 7-ми - 8-ми месец

През този етап, активностите и интесите на бебето се развиват с дни. То забелязва и по-далчни предмети и се опитва да ги стигне с пълзене. В началото пълзенето може да е назад.
-може стабилно да стои седнало, да се накланя напред и да се връща в седнало положение;
-може да държи различна играчка във всяка ръка;
-вниманието на възрастните и играта с тях означават много за бебето;
-започва да опитва да повтаря съчетания от звуци, да имитира звуците, които чува;
-реагира, когато го викате по име;
-тревожи се, когато майка му я няма;

Развитие на детето - 9-ти -10-ти месец

Детето вече може да стои седнало и без вашата помощ, да ляга и да пълзи самостоятелно. В началото на 9-тия месец може да се изправя на крака, да държи ръката Ви и да направи първите си крачки. Може да започне на ходи, като се държи за мебелите с Ваша помощ. Използвайте интереса му да слага играчките в кутия, за да развивате чувството му за ред. Възнаграждавайте го всеки път, когато изпълни това, което му казвате. То може внимателно да държи малки предмети с палец и показалец. Може да поема и да подава играчки. Може да държи повече от един предмет в едната си ръка. Казва мама, тати, думи изразяващи желание -не, да, дай и др. Пляска с ръце, за да изрази ентусиазма си. Може да маха за довиждане.

Развитие на детето - 11-ти -12-ти месец

Към първия си рожден ден, детето може да ходи с помощ или самостоятелно. През този период е желателно да обезопасите къщата, като му направите място, покриете острите ръбове на мебелите, обезопасите контактите.
Ортопедите препоръчват на родителите, детето да ходи босо при прохождането, за да могат ходилата му да се развият добре. Когато купувате обувки на детето, гледайте да са с неговия размер, стабилни и удобни.
Вече има запас от думи, които изрича и разбира значението им. Обича да се храни самичко, но не може да използва много точно приборите за хранене, цапа и взема храната с ръце. Помагайте му търпеливо, не се ядосвайте и не му се карайте за това, че е изцапало дрехите си и околните предмети.
Детето няма доверие на непознати и не обича да си ляга рано.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.