All for Joomla All for Webmasters

Трънките облекчават простататаОтвара от изсушените цветове на трънката действа добре при доброкачествено увеличение на простатната жлеза.Отвара от листата пък има добър диуретичен ефект. Пектиновите съединения в тях имат  успокояващ ефект върху стомашната и чревна лигавици. Каша от узрели плодове на трънка се използва за направата на

маски и други козметични процедури Дори кората на трънката се използва за лечебни цели.


Колкото и да е полезен този дар от природата, не бива да прекаляваме с него. Причината е, че плодове на трънката съдържат амигдалин и други вещества, които образуват силно отровни цианиди. Всички чайове и други отвари от трънки не трябва да се приемат без знанието на лекар . За целта е най-добре да се посъветвате с фитотерапевт, преди да си направите чай или друга отвара.


Плодове



 С нежните си бели цветове трънката ни радва още от ранна пролет. Тя е храст от семейство розоцветни, който расте по каменисти   почви  и   образува непроходими трънаци. Плодовете са топчести и големи колкото череша. Те узряват през късна есен и тогава стават черни със синкав налеп. В наше време плодовете на храста не се събират. Те не са подходящи за консумация в прясно състояние. Причината за това е, че плодовете са богати на киселини и дъбилни вещества, които ги правят много тръпчиви и кисели. Освен това черните плодове действат запичащо.  


в. Телеграф

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.