All for Joomla All for Webmasters
Британски учени, изследвали повече от 2000 деца на възраст от 4 до 18 години, са установили тревожно висока консумация на сол от подрастващите.  Това води до сериозен риск от високо кръвно налягане, което лесно се превръща в хронично заболяване с напредване на възрастта.  Любимите храни на хлапетата и тийнейджърите са различни чипсове, пуканки, ядки и други подобни. Те обикновено са доста солени, съдържат и големи количества консерванти, оцветители и т.н.

Учените са изследвали съдържанието на натрий (той и неговите съединения са солени, а готварската сол в миналото е била чист натриев хлорид) в най-популярните сред децата солени лакомства. Те не са включили допълнителния прием на сол, който идва с домашно приготвените гозби, консервите, някои минерални води и подобни.

Според проучването четиригодишните хлапета консумират средно по 4,7 грама сол дневно. Препоръчителният прием според здравните експерти по света е от 2 до 3 грама максимум за тази възрастова група.

Големите количества сол в детското меню могат да бъдат много опасни. Те се свързват с появата на болести като астма, остеопороза, рак на стомаха. Всеки грам над допустимото ниво води и до значително повишение на кръвното налягане.

Това от своя страна предразполага вече възрастните индивиди към сърдечно-съдови заболявания. Те са по-податливи на сърдечен удар, както и на други усложнения.

Учените призовават да се обръща специално внимание на етикетите със съдържанието на всеки продукт. Възрастните също трябва да внимават, защото дори сладкиши и подсладени зърнени закуски често имат добавена сол.

Добре е родителите да избягват опасните продукти и да дават личен пример на децата си. Ако вие се храните здравословно, то и вашето дете ще харесва този начин на хранене. А впоследствие ще може само да оцени неговите предимства.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.