All for Joomla All for Webmasters

Няколко идеи за правилно и безопасно носене на раниците .-Болките в гърба стават все по-разпространени сред населението и са все по-честа причина за посещение при лекар. Децата в днешно време започват да страдат от болки в гърба много по-рано от предишните поколения. Един от основните фактори, допринасящи за това, са тежките раници с учебници. В допълнение към претоварените училищни раници, неправилното им носене също е предпоставка за различни здравни проблеми.
Болките в гърба обикновено произлизат от повтарящо се натоварване, като същевременно ограничават движенията и правят децата по-слаби, а това води до неспособност да се справят с товара на раницата.
Оплаква ли се вашето дете от някой от следните симптоми?
- Болки в гърба
- Болки във врата и раменете

 Изтръпване на ръцете
- Прегърбване на стойката: приведени рамене и глава
- Промяна на стойката, когато има раница на гърба
- Усилия при поставяне и сваляне на раницата
- Зачервяване или нараняване на раменете
Основните фактори, които се асоциират като допринасящи за проблема:
- Мускулен дисбаланс: слаби мускули в коремната област, плешките и в долната част на тялото
- Прегърбена стойка на тялото при седене или в стоеж
- Неправилна стойка: прегърбване, изкривяване напред или на една страна
Тези фактори могат да причинят неправилно натоварване на гръбначния стълб, което от своя страна допринася за изкривяването му. Когато раницата е твърде тежка или е поставена неправилно, това кара мускулите да работят повече, а това води до голямо натоварване и изтощение, което в крайна сметка е предпоставка за травма на гърба, врата или раменете.
Препоръки за правилно и безопасно използване на раницата:
1. Раницата не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето. Това означава, че ако детето тежи 30 кг., раницата не трябва да тежи повече от 4.5 кг.
2. Трябва да се използват и двете презрамки на раницата. Това осигурява по-равномерно разпределение на тежестта. Презрамките трябва да са добре уплътнени, за да не претриват. Ако раницата има колан за кръста , то той трябва да се използва, за да се намали натоварването на раменете и тила.
3. Най-тежките учебници трябва да се поставят най-отзад – в близост до гърба на детето. Съдържанието на раницата не трябва да се мести наляво-надясно.
4. Раницата трябва да е разположена в средата на гърба и в никой случай да не виси под кръста на детето. Презрамките не трябва да са отпуснати и трябва да могат да се нагласят при поставяне и сваляне на раницата, за да позволят свободно движение на ръцете, без да трябва те да се извиват или гърба да се изкривява.
5. Родителите трябва да помагат при поставянето на раницата, както и при нареждане на учебните пособия в нея. Убедете се, че всичко, което е в раницата, е необходимо за конкретния ден. Ако учебниците са твърде много, по-добре някои да се носят отделно на ръка.
6. Ако детето продължава да се оплаква от болки и дискомфорт, не пренебрегвайте оплакванията му, а посетете специалист.
7. Може да помислите за ученическа чанта, която има колелца. В този случай съобразете дължината на дръжката за теглене, за да не се навежда детето прекалено.
8. Навиците за физическа активност на детето са много важни. Физическите упражнения, както и правилното хранене са от голямо значение за избягване на травми както в детска възраст, така и на по-късен етап от живота.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.