All for Joomla All for Webmasters

Какво да свършим през пролеттаПролетта носи със себе си дългия ден, цъфналата природа и топлото време, но преди да се отдадем на мързелуване под слънчевите лъчи, има някои неща, които задължително трябва да свършим. Така ще сме отворени за настъпващите промени,

които сезонът ни е подготвил. В градината. През пролетта се прекарва най-много време в градината, която трябва да се почисти от плевели и натори. Целта е да се подобрят условията за виреене на  растенията и да се защитят от болести.

Декоративните храсти и дръвчетата в двора чакат да бъдат подрязани и оформени – ако не ви харесва формата на някое от тях, това е сезонът за корекции.

Пролетта е подходяща за захващане на висящи кошници от петунии или бегонии, но трябва да сте внимателни, защото капризите на времето лесно могат да навредят на растенията. Пригответе се и за разсад на летни цветя като ириси или рози.

През пролетния сезон цъфтят лалета, нарциси, минзухари и зюмбюли. Освежете дома си с техния аромат, който според експерти прогонва лошите мисли.

 


В дома. Вкъщи работата през пролетта е повече като количество и натоварване, тъй като на дневен ред стои „пролетното почистване“. Преди да започнете е добре да си изготвите план за действие – от коя стая да почнете, какво има да свършите в нея.

Купете си необходимите продукти – почистващи препарати, кърпи, пособия, които могат да улеснят работата ви. Прегледайте гардероба - той се нуждае от пренареждане и обновяване. Приберете зимните дрехи и извадете пролетните – от по-леки материи и с по-ярки цветове.

Изхвърлете ненужното – не се затрупвайте с дрехи, които нямате намерение да обличате. Вместо това дайте ги за благотворителност в някои приют. През пролетта е добре да изгоните праха от дома си – това ще стане като изтупате килимите и матраците, почистите и полирате мебелите.

Не забравяйте, че домашният прах е вреден за здравето ви.


На трапезата. Пролетният сезон налага и промени в режима на хранене. Трябва да разнообразите менюто, тъй като организмът е подложен на авитаминозен стрес и се нуждае от подхранване.

Сезонът ще съдейства, като ви отрупа с доволно количество плодове и зеленчуци. Те ще ви засищат, докато оформят фигурата и укрепват имунната система. Зелената салата съдържа хлорофил, който ще подобри метаболизма. От доматите ще си набавите витамини В1, В2, С, фосфор и калий, които предпазват от анемия и сърдечно-съдови проблеми. Подобен е и съставът на краставиците, които пък са полезни за бъбреците. Не забравяйте месото и млечните продукти, които имат силен енергиен заряд.

Заменете кафето и газираните напитки с повече сокове – по възможност прясно изцедени.

През пролетта излизат и първите ягоди – насладете се на сладкия им вкус и се възползвайте от ободрителния им ефект.

Специалисти казват, че изкусителният плод лекува меланхолията. Свежите продукти в менюто ви със сигурност ще допринесат за доброто пролетно настроение.

В личен план. Най-опасна през пролетта е пролетната умора, причинена от лошото хранене през зимата, обездвижването и недостига на витамини. Тя създава чувство на отпадналост, апатия и раздразнителност, затова още в началото на сезона трябва да се справим с пролетната умора.

Как да стане това – като избягвате затворените и задимени помещения, хапвате повече плодове и зеленчуци, спортувате (спортът тонизира ) и подновите гардероба си с по-цветни дрехи. И най-важното – зареждайте се с положителна енергия.

За целта прекарвайте повече време с близките си, слушайте любимата си музика и не лишавайте тялото си от лакомствата, които то предпочита.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.