All for Joomla All for Webmasters

Срещу настинката с подръчни средстваКакто винаги, освен снега и многото празници, зимата ни донася и обичайните грипове и настинки. В последно време, претрупани с работа и задължения, сме свикнали да заглушаваме настинката още в зародиш с някое прахче или разтворимо хапче и малко

витамини. Понякога се случва да правим това продължително време, като не сме нито напълно здрави, нито пък болни, за да легнем на легло и да си вземем отпуск. Наистина, тези средства действат по-бързо и не изискват никакви приготовления и затова ги предпочитаме, но ако се употребяват дълго време, могат и да ни навредят. Природните средства също не са за пренебрегване. Ето някои от тях, изпитани и доказали своята ефективност.

Кашлица. Най-простото народно средство за потискане на сухата дразнеща кашлица е небетшекерът (стига да се намери). Разчупете го на малки парченца и смучете няколко пъти на ден. Същия ефект може да се постигне с чай от орехи, сварени с черупките, пие се топъл 3-4пъти на ден. Счупете 15-20 ореха и ги варете 20 минути в 2-3 л вода, за да имате за целия ден. Много добър ефект има и топлият чай от дюли, сварени заедно със семките.

При дразнеща кашлица с храчки, много помага корен от хрян, счукан в хаванче и смесен с 2-3 лъжици мед, да се получи средно гъста каша. Взема се по 1 лъжица преди ядене до облекчаване на кашлицата.

Издълбайте дупка в една черна ряпа. Напълнете дупката с мед и оставете да престои през нощта. Сутринта ряпата ще се напълни със сок. Изсипете го в шишенце и пийте по лъжица 3 пъти на ден, а ряпата напълнете отново с мед. Когато изсъхне съвсем, издълбайте друга ряпа и вземайте сока няколко дни.

Болно гърло. Преди много години загряващият компрес беше често употребявано средство против болки в гърлото. Голямо парче плат (хавлиена кърпа или шал) се потапя в ракия, увива се около врата, след това се увива с вестник и накрая с шал. Така болният преспива. Поразителен ефект има намазването на сливиците със сода с памук, навит на клечка. Процедурата е неприятна и не всеки иска да се подложи на нея, но казват, че си струва. Друг по-безболезнен начин с подобен ефект е приготвянето на „халвичка” от мед и сода. В 2-3 супени лъжицимед се прибавя сода за хляб, докато се получи маса, подобна на халва. Взема се парченце колкото грахово зърно няколко пъти на ден. В аптеките има много добри хапчета за смучене. Ако болката в гърлото ви е хронична, добре е да използвате лекарства на билкова основа – прополис, салвия, мед и лимон, исландски лишей, мента, евкалипт.

Когато започне настинка с температура, зачервено гърло и болки в мускулите,е добре краката да се потопят за 20-ина минути въ топла вода с морска сол. Когато водата стане хладка, краката се избърсват с кърпа и болният трябва да легне и да се завие плътно, докато се изпоти и преоблече. Подобен ефект има и разтриването на тялото със спирт или ракия.

Ако температурата е висока и спада трудно дори с лекарства, се практикува следното: Разредете 100-200 г оцет в половин литър вода. Натопете в разтвора големи носни кърпи и чорапи на болния. Сгънете кърпите и обвийте с тях китките му и му обуйте чорапите. Когато кърпите изсъхнат, повторете няколко пъти до спадане на температурата. Внимание! Поставянето на мокра студена кърпа на челото е рисковано, настинката може да премине в синузит или менингит.

Действието на всички тези средства се подсилва с чай от лайка, бъз или мащерка. Комбинираните билкови чайове, които се продават в аптеките, също действат много добре и са лесни за употреба дори и на работното място. Плодовете и плодовите сокове допринасят за бързото оздравяване.
А сокът от лимони с мед просто прави чудеса!

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.