All for Joomla All for Webmasters

Зъбният камък е минерализирана зъбна плака, която е меко аморфно отлагане по зъбните повърхности. Когато плаката е в малко количество в началото на образуването `и , тя е безцветна и невидима за окото.


Сам по себе си зъбният камък не е патогенен, но неговата грапава повърхност е идеално място за ретенция на патогенни микроорганизми. Порьозната му структура го прави резервоар на токсични бактериални продукти, вредни за съседните венечни структури. Ето защо от дълбока древност са търсени методи за отстраняването му. Според локализацията си се дели на : - надвенечен (супрагингивален ) - подвенечен ( субгингивален ). Надвенечният зъбен камък се наблюдава по клиничната корона на зъбите, около венечния ръб. Цветът му е различен - от светложълт до тъмнокафяв. По-тъмен е при пушачите и когато е налице от по-дълго време. Той е с по-мека консистенция и по-лесно се почиства от подвенечния.

 

Подвенечният  зъбен камък се открива трудно дори при клиничен преглед. Той е разположен дълбоко във венечния джоб, има серумен произход и почистването му е доста трудно. Тъмният му цвят може да прозира през тънкия венечен ръб. Редовното почистване на зъбния камък ( от стоматолог ) и недопускане натрупването на плака ( ефективно миене на зъбите ) е гаранция за здрави зъби, свеж дъх и чаровна усмивка.

Зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог. Това почиства се нарича скалинг. Традиционно скалингът се извършва ръчно или механично. Механичното почистване се извършва за много по-кратко време, но за най-добри резултати се препоръчва комбинирането на двата метода.

Ултразвуков скалинг

Ултразвуковият апарат за почистване на зъби се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък. След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно - фино почистване на по-фините отлагания. Дори с най-тънките накрайници, ултразвука не може да постигне качеството, което се постига с фините ръчни инструменти.
Пациенти, които носят пейсмейкър, не могат да бъдат третирани с ултразвуков апарат, защото звука от апарата може да наруши дейността на пейсмейкъра. Ето защо, ако вие сте такъв пациент и имате обилни отлагания на зъбен камък, трябва да си назначавате често часове за професионално почистване.

 

Ръчен скалинг

Ръчният скалинг се използва за почистване на най-малките отлагания върху зъбните и коренови повърхности. Ето защо, ако вие имате малко отлагания (обикновено невидими с просто око) или след като сте имали вече почистване с ултразвук, трябва да ви бъде приложено ръчно почистване. Тук от първостепенна важност са уменията на стоматолога/хигиениста. Използват се специално разработени за целта пародонтални инструменти с различна големина и с различна форма.

Полиране

След скалинга е препоръчително да се направи полиране. В момента са популярни два типа полиране (1) профи джет полиране и (2) полиране с паста, гумички и четки.

Профи джет полирането се извършва от специални апарати, които разпръскват под високо налягане вода смесена със сода за хляб върху повърхността на вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата ви.

Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.
Както профи джетът така и пастата за полиране са обогатени с различни аромати и освежават устната кухина. Двата метода работят добре и отстраняват ефективно налепите и петната.


 Д-р Мариана Николова Мирчева завършва Стоматологичния факултет на ''Медицинска академия - София'' през 1985 г. Придобива специалност по обща стоматология през 1996 г. Завършва редица квалификационни курсове в страната и чужбина по:

· Пародонтология
· Ортодонтия - лечение с брекети на ортодонтски деформации
· Ортодонтия - по школата на Алекзандър - ортодонтия за възрастни.
· Ортодонтия - курс за напреднали с брекети на Леоне (Италия)

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.