All for Joomla All for Webmasters

За родината на този плод се счита Бирма и северна Индия. Лимона притежава значителни по своя характер медицински и терапевтични свойства, той е един от най-древните култивирани плодове. Днес лимона вирее в субтропически климат и затова отглеждането му е почти навсякъде. Въпреки, че лимона е много кисел плод, той има противоположно действие – намалява киселинността. Лимоновия сок има антисептическо действие, а лимоновите листа се използват за намляне на мазнините. Както знаете, той е богат на витамин С, който укрепва имунната система и действа като антиоксидант. Сока на един лимон съдържа 33% от дневната норма витамина С, а 1 супена лъжичка от кожата на лимона - 13%.

Лимона стимулира апетита, по време на хранене, намалява равнището на холестерол в кръвта, облекчава коликите и естествено има и тонизиращо действие.

Лимона съдържа пектин, терперин и биофлавоноиди, които укрепват стените на капилярите. Лимона стимулира и производството на ензими и хранителни сокове, което води до увеличаване на усвоения от организма желязо и калций. Лимон а може да се използва и като дезинфекциращо по повърхността на гърлото и устата, но не бива да се прекалява, тъй като лимоновия сок може да увреди емайла на зъбите.

Ето една рецепта за полезен чай от лимонови листа

3 чаени лъжици сухи лимонови листа залейте с 1 ч. вода и оставете да престоят 10 минути. Две чашки от този чай на ден помагат за намаляне на температурата и облекчаване на коликите. Ако пиете този чай с мед, това е добро средство за облекчаване на кашлицата и астмата. Този чай помага и при безсъние.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.