All for Joomla All for Webmasters
Мазоли се лекуват най-лесно с лимонНапукванията, протриванията, мазолите на краката са неизменни спътници на летните обувки. Как да се справим с тях с подръчни материали?  Ако се е появил мазол на крака ви или новите обувки са претрили кожата ви, сложете лист живовлек върху увредената кожа. Закрепете го с лейкопласт или бинт и оставете превръзката през нощта. Ако мазолът не е минал до сутринта, сменете превръзката и по възможност ходете с нея до вечерта.

Това е много ефикасно средство за борба с мазолите. Живовлекът има противовъзпалително и заздравяващо действие. Неслучайно в много лечебни кремове добавят екстракт от него. Подобен ефект има и календулата. Затова вместо живовлек може да използвате нейните цветчета, като предварително ги натрошите на дребно. Най-важното е старателно да измиете растението, за да не внесете инфекция в раничката.

РЕЦЕПТА 2
За да се отървете от стари, загрубели мазоли, накиснете краката преди лягане в топла вода и привържете към тях парче не съвсем остъргана лимонова кора.

Сутринта свалете превръзката, а вечерта отново я сложете на болното място. Правете това 3-4 дни. После отново накиснете краката в топла вода и сол и внимателно изрежете мазолите с дезинфекцирана ножица. Тази лечебна процедура наистина помага при удебелена кожа. Лимонената киселина размеква кожата и разтваря мазола. Дори може да не накисвате краката – тя ще подейства и така. Не изпълнявайте сляпо рецептата. Мазолът може да се махне и по-рано - стига кожата да е омекнала. Възможно е да не се наложи използването на ножици - това може да стане и с пемза или специална четка за педикюр. Не забравяйте да намажете здравата вече кожа на краката с подхранващ крем.

РЕЦЕПТА 3
За да се справите с втвърдявания, стари мазоли и напукани пети, направете си вана с лайка и сода за хляб. Водата да бъде топла, но не гореща. Краката се киснат 20-25 минути.

Содата помага да се омекоти кожата, а лайката дезинфекцира раните. Тази рецепта има вариант - ако мазолът е скорошен, във водата сложете само лайка.

Добре е процедурата да се усложни и да се направят няколко контрастни вани. Предварително си пригответе отвара от лайка и я охладете, а в друго легенче налейте топла отвара. Дръжте краката по пет минути в едната и в другата вана. По този начин не само лекувате кожното раздразнение, но и намалявате болката за сметка на тонизиращия ефект.

РЕЦЕПТА 4
Обелете глава кромид лук, разрежете я наполовина и я залейте с оцет. Оставете я на топло за едно денонощие. След това извадете само лука и за кратко налагайте мазола с по един пласт два пъти дневно – сутрин и вечер.

Принципът на действие е същият, като в предишната рецепта. Оцетната киселина, в която сте накиснали лука, разтваря мазола и обновява кожата. Прилагането на лучените компреси е ефикасно и поради друга причина. Кромидът съдържа биологично активни вещества, които унищожават болестотворните организми или до голяма степен спира растежа им. Той намалява възпалението на крака, предизвикано от претриването на кожата и мазола. Има обаче едно “но”, което ще предизвика дискомфорт по време на лечението – паренето и щипането от въздействието на лука. А от миризмата се спасявайте сами!

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.