All for Joomla All for Webmasters
Грахът/ Pisum sativum/ е широко разпространен в десетки страни по света, но за разлика от другите бобови храни, се използва почти винаги или замразен, или от консерва. Грахът е бил любим зеленчук на американския държавник Томас Джеферсън.


Задълбочени клинични изследвания проведени от индийски лекари в Калкута, Индия, показаха, че грахът предотвратява струпванията на червени кръвни клетки, които в последствие могат да се превърнат в съсиреци. Това предпазване от тромби се дължи на растителните протеини „лектинс“ ,намиращи се в граха. Грахът трябва да присъства колкото е възможно по-често в менюто на хора с лоша циркулация на кръвообращението и с исхемична болест на сърцето.


В някои части на Европа се използва водата , в която е врял грахът, за да се маже кожата на децата при заушки, морбили и варицела . Така се предотвратяват сърбежите и най-важното белезите, които остават по кожата. Чудесно лекарство за циреи и абцеси е лапа, приготвена от сух грах, който се слага да ври , докато омекне.

Грахът помага и при проблеми с отделителната система. Използва се следната грахова супа , която кара червата да заработят наистина добре.
Продукти : 1 ч.л. краве масло, 1 чаша картофи , нарязани на кубчета, 2 чаши минерална вода, 1 чаша дестилирана вода, 1 чаша грах от консерва, пресен или замразен и 1 ч.л. нарязан кромид лук.

Приготовление: разтопете маслото, изсипете вътре картофите и ги разбъркайте добре в тенджерата. После изсипете и водата и оставете сместа да къкри около 20мин, докато картофите омекнат. Направете ги на пюре с пасатор и сложете граха. Варите до омекването на граха. Подправяте по желание.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.