All for Joomla All for Webmasters
Да ядем и да се лекувамеКогато болестта вече е започнала да отстъпва, на вас ви се иска по-бързо да възвърнете силите си и да водите нормалния си начин на живот. Но не бързайте. Попазете се още 2 седмици след болестта. Организмът ви все още не се е избавил от остатъците микроби и произведените от тях токсини. Не е необходимо вече да лежите на легло, но си почивайте по-често и продължавайте да пиете много течности, за да можете окончателно да промиете всички органи и да ги избавите от токсичните вещества.

Ако хремата и кашлицата са намалели, но слабостта все още не ви е напуснала, включвайте по малко белтъчини в менюто си. в случая е най-добре да си приготвяте кокоши бульон. Яжте салати, като добавяте в тях орехи, омлети с растително масло, а пилешкото месо и всичко друго гарнирайте с голямо количество сурови зеленчуци, особено листни.

Много важно е в периода на оздравяване да включите в менюто си риба или поне да приемате рибено масло. Но все пак рибата е по-вкусна от маслото.

•За да възстановите силите си, си пригответе печено филе от сьомга. Измийте и изсушете върху салфетка 400 г филе и го напръскайте с една чаена лъжичка лимонов сок. вземете и по половин снопче от някакъв листен зеленчук - копър, магданоз, целина - и го нарежете на ситно. Смесете 75 г сметана с 2 супени лъжици рибена марината, една чаена лъжичка лютива горчица и една част от листните зеленчуци - оставете малко от тях за украса на готовото блюдо. Сложете сол и черен пипер на вкус. Сьомгата също да се посоли и да се поръси с черен пипер. След това се слага в подходяща чиния или тава и се залива с готовия сос. Пече се във фурната около 20 минути, за да може филето да добие розов цвят. Готовото блюдо се посипва с останалата зеленина - накълцания магданоз например - и се консумира заедно с ориз или с картофи. Не забравяйте и за плодовете, но ги яжте отделно от другата храна, за да не се наруши функцията на червата - в смисъл да се получи ферментация.

Съществуват данни и за това, че в сланината се съдържа голямо количество полиненаситени мастни киселини, които активно помагат за укрепването на имунитета. Затова в период на възстановяване на силите един път на ден хапвайте по парченце сланина заедно с черен хляб.

Яденето не само може да възстановява силите на човешкия организъм по време на болестта и след нея, но в известна степен лекува хремата и кашлицата. Най-важното е да се вслушате в собствения си организъм, в интуицията си, която ще ви подскаже кое е най-полезно за вас.

•Когато «пипнете» простуда, нарежете на ситно спанак, добавете в него ситно нарязан кромид лук, полейте с лимонов сок и добавете малко ябълков оцет. Яжте всеки ден такава салата.

•Ако усещате слабост, пригответе си смес от орехи с мед. Смелете орехите и ги смесете със същото количество мед. Яжте по 1 чаена лъжичка 5-6 пъти на ден, пиейки топла отвара от шипкови плодове или от боровинки. Това помага и против кашлица.

•Хремата добре се лекува с хрян с лимон. вземете един пресен корен от хрян (да бъде изкопан от земята не по-късно от седмица преди това), измийте го добре и го настържете. Смесете го със сока от 2-3 лимона и изяждайте по 1 чаена лъжичка преди основното ядене. Приемайте, докато хремата премине

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.