All for Joomla All for Webmasters
Анемията се познава по умората и се предава по наследствоХапвайте месо и зеленчуци с желязо, за да се справите с болестта  И да лекуваме анемията, и да не я лекуваме - тя ще мине. Това е широко разпространено мнение, което обаче е съвсем погрешно. Думата анемия всъщност означава "без кръв". Тя не бива да се разбира буквално, т.е. че не ни достига кръв - просто е намалено количеството еритроцити и съдържанието на хемоглобин в нея.
Анемията е едно от най-честите заболявания на кръвта, което засяга хората. Медицината познава над 10 вида, сред тях са сърповидната, таласемията, хемополиетичната. При всички нивото на еритроцитите в организма е ниско. Това е много опасно, защото няма достатъчно хемоглобин, който да снабдява клетките и тъканите с кислород. Липсата му пък уврежда органите и може да доведе до инфаркт и смърт.
Умората е най-характерният симптом на анемията. На засегнатите хора е трудно да вършат дори рутинните задачи, които преди не са забелязвали. Липса на дъх, пребледняване, главоболие и замайване са сред другите характерни признаци на болестта. Причината за всички тях е усилената работа на сърцето, което се опитва да помпа повече кръв, за да компенсира липсата на кислород в нея. По тази причина сърцето може да се увреди. Има повече от
десет вида
Съпътстват я
задух и замайване
Три са основните причини за появата на болестта. Най-честата е загубата на кръв. Това може да се дължи на тежка менструация, кървене в храносмилателния или пикочния тракт, травма или рак.
По-ниското производство на еритроцити е другата причина за анемията. Това може да се дължи на лоша диета или неправилно хранене, при които липсват желязо, фолиева киселина, витамин В12. Бъбречната недостатъчност също може да понижи производството на еритроцити в кръвта. Причината е, че тогава намалява производството на еритропоетин, който стимулира синтеза на червените телца от костния мозък. До подобен резултат водят и ракът, някои инфекции или радиоактивното лечение. Бременността също може да доведе до анемия. Тогава майката може да не успее да произвежда достатъчно еритроцити за себе си и за плода.
Повишеното унищожаване на червените телца е третата причина за появата на анемия. Този процес може да се дължи на гените. Сред наследствените заболявания са сърповидната анемия и таласемията. Дефицитът на ензима С6Р0, който пази еритроцитите от разрушителното въздействие на химичните вещества, също води до проблема. Липсата му е характерна за Африка, Средиземноморието и Южна Азия. При хемолитичната анемия пък собствената имунна система на човек атакува и убива еритроцитите.
Анемията се диагностицира не само по симптомите, но и чрез кръвни тестове. Те показват нивото на хемоглобина. Нормалните стойности на белтъка са около 11-15. По-ниските стойности означават, че човек има анемия. Друг показател е нивото на хематокрита. То дава информация за това колко са еритроцитите в кръвта. Нормално те да заемат около 32-43% от течността.
Анемията представлява най-често срещаното заболяване на кръвта и в повечето случаи е свързана с недостиг на желязо. Желязодефицитната анемия е породена от потребност от допълнителен хемоглобин вследствие на бърз растеж или кръвозагуба. Без необходимото количество желязо организмът не може да произвежда достатъчно хемоглобин. Понякога желязодефицитната анемия се лекува чрез промяна в хранителния режим.
Ако сте в добро здравословно състояние и се храните правилно, рискът от развитие на тежка желязодефицитната анемия е минимален. Но при силна и продължителна кръвозагуба е необходима специална диета с богати на желязо храни. Хранене и анемия
Яжте храни, богати на желязо, мед и витамин С. Такива са тъмнозелените зеленчуци, сиренето, яйцата, морските продукти и рибата.
Включвайте в менюто си черен дроб, крехко говеждо и овнешко месо, риба, яйчен жълтък, сушени плодове, соеви продукти и меласа.
Приемайте големи количества лук, чесън, фасул, грах, ядки, семена, зеленолистни зеленчуци (без спанак) и билки (поточарка, магданоз, коприва, листа от кориандър и глухарче).
Употребявайте храни, богати на витамин С, за да стимулирате усвояването на желязо от организма. Добре е при хранене да изпивате по една чаша портокалов сок.
Може да увеличите съдържанието на желязо в кисели храни, например в доматения сос, като ги приготвяте в железен тиган. Така храната се обогатява с желязо. Лекуват я с
антибиотици и
хормони
При някои видове анемия могат да се използват антиботици, които да потиснат инфекцията в организма. При други се дават хормонални препарати, които да заместят липсата на еритропоетин. Възможно е да се стигне и до преливане на кръв. В най-тежките случаи пък се налага костна трансплантация или присаждане на стволови клетки.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.