All for Joomla All for Webmasters
Наскоро проведе изследване на финландски изследователи установи, че яденето на риба тон и други мазни риби предотвратява отслабването на паметта у възрастни хора и намалява риска от инсулт, предадоха Ройтерс и АФП, като цитират публикация в сп. "Нюролъджи".

Екипът на д-р Юрки Виртанен от университета в Куопио (Финландия) твърди, че хора, които ядат печена, но не пържена риба, по-рядко получават т.н. тихи мозъчни увреждания, или инфаркти, които могат да доведат до загуба на паметта, деменция и по-тежки инсулти. Разковничето е в съдържащите се в печената риба мастни киселини омега-3.

Финландските учени са изследвали 3660 мъже и жени на 65 години или повече със скенери през пет години, за да открият "тихи" мозъчни инциденти. Те не дават ясни симптоми, но се откриват у близо 20% от иначе здрави възрастни лица. Мъжете и жените, които консумират богати на омега-3 риби най-малко три пъти седмично, имат 26% по-малък риск от тихи мозъчни увреждания. При едно рибно меню на седмица рискът намалява с 13% в сравнение с хората, които рядко ядат риба.

От предишни изследвания е известно, че рибата и рибеното масло пазят от инсулт и от сърдечни заболявания, но сега за пръв път се проучва ефектът им върху тихите увреждания у по-възрастни здрави хора.

Освен в риба тон мазнините омега-3 се съдържат в сьомгата, скумрията, херингата, сардините и в ядки като орехите.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.