All for Joomla All for Webmasters
Какво е киста на яйчниците? Половината от жените в днешно време са страдали от киста на яйчниците.Тази статистика може да е както

успокоителна, че това не е нещо прекалено страшно, така и стряскаща, че начинът на живот на съвременната жена застрашава здравето й все повече. Пред гинекологичните кабинети можете да чуете какви ли не мнения – от твърдението, че това е нещо нормално и безопасно, до стряскащото - „Но кистата води до рак!“
Какво представлява кистата на яйчниците?
Основно има два вида – функционални и така наречените органични кисти, които имат различни наименования и проявления.
• Функционалните кисти могат да бъдат фолекуларни и лутеинови. Фолекуларната киста се образува, когато яйчниковият фоликул(там, където се образува яйцеклетката) не отдели яйцеклетката, а продължи да се пълни с бистра течност. Така размерите му нарастват и той се превръща в киста. По принцип тези кисти не са опасни и не изискват лечение, защото след няколко месеца организмът сам ги изхвърля. Има случаи обаче, когато кистата продължи да се уголемява и може да достигне големина на ябълка. Тогава започва да притиска други органи, предизвиква болка и смущение във функциите им. При такива случаи, когато кистата се уголемява и започне да надминава седем сантиметра диаметър трябва да се започне медикаментозно лечение или директно отстраняване.
• Лутеиновите кисти се образуват, когато фоликулът се отвори, започнат нормалните процеси в организма ви, но след това той се напълни с кървава течност и пак се затваря. Тези кисти е възможно да предизвикат менструални смущения и болки, както и да се спукат, предизвиквайки болезнени симптоми. Но също като фолекуларните, те най-често изчезват от само себе си и не е задължително да се третират.
Гинеколозите твърдят, че редовният прием на противозачатъчни таблетки предпазва почти на 100% от образуването на функционални кисти. Това, разбира се, не означава, че трябва безразборно да си назначавате подобни медикаменти, а само когато е препоръчително за конкретния случай.
Органичните кисти са този вид кисти, които имат по-сложен произход и той може да бъде много разнообразен. Тъй като е възможно да дегенерират в рак, оперативното им отстраняване е задължително!
• Поликистозните яйчници
Друг често срещан проблем при жените са поликистозните яйчници. Тази диагноза често се асоциира с евентуално безплодие и това реално не е невъзможно.
Защо?
Защото при това състояние на яйчниците овулацията много често не съществува.
Какво се случва?
Средно около 10-20 фоликули започват да зреят във всеки яйчник, но те не се развиват напълно и остават в организма. В резултат на това върху яйчниците се появяват нови и нови фоликули. Затова овулацията почти изчезва, а менструацията става много обилна. С времето, поради големия брой фоликули обаче, се повишава и отделянето на някои хормони в кръвта. Това води до дисбаланс във функционирането на организма, а като резултат циклите на жената спират , възможно е напълняване, прекалено окосмяване, както и поява на акне.
Лечението на поликистозата на яйчниците е напълно възможно. Обикновено се извършва медикаментозно, но при по-тежките случаи се прави операция, която не е опасна.
Това са най-честите и основни случаи на проява на яйчниковите кисти.
Лекарите твърдят, че има огромна връзка между емоционалното състояние на жената и появата на кисти.
Това се обяснява с факта, че яйчниците се контролират от хипофизната жлеза и, ако сте много нервни и неспокойни, е възможно да се изпращат грешни сигнали към тях и така се нарушава функцията им.
За съжаление симптомите за поява на киста на яйчниците са твърде общи, за да са достатъчно показателни, без да имате нужда от обстоен преглед. Най-често това са болки долу в средата или едностранни, възможно е много силна или много слаба менструация, силно течение, понякога с леко кървав цвят, както и тежки, болезнени спазми (обикновено при спукване на кистата). Може да имате киста и без дори да подозирате, защото в много от случаите няма никакви симптоми.
За да избягвате кистите да се усложняват, най-важното е редовно да посещавате добър гинеколог. Препоръчителен период е през месец, в случай, че нямате вече открити сериозни проблеми.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.