All for Joomla All for Webmasters
лошия дъх в устатаСериозният проблем за отстраняването на неприятната миризма в устата (галитоза), от който страдат доста хора,

за съжаление не може да сe разреши с помощта на дъвката.
От една страна този проблем може да бъде резултат от лоша хигиена. Ако устната кухина не се измива добре и устата не се изплаква редовно след всяко приемане на храна, бактериите, които остават в нея предизвикват появата на кариес. А той води до по-тежки последствия: страдат корените на зъбите, след това венците и другите участъци на лигавицата.
Втората причина за неприятната миризма в устата може да бъде заболяване на стомашно-чревния тракт или коремната кухина. Затова, за да се определи начинът на лечението, трябва да се направи пълно диагностициране: кръвен анализ, изследване на хормоналния статус, коремната кухина и бъбреците, преглед при стоматолог, гастроентеролог (и гинеколог - за жените), за да се провери вероятността за инфекции и вируси.
Галитозата може да бъде и наследствена, ако заболяването е предизвикано от вроден порок на жлъчката или ако някой от родителите страда от захарен диабет или е с нарушен хормонален статус.
Дъвките и ароматизираните бонбони премахват само временно неприятната миризма от устата, но причините за заболяването остават. При 95% от случаите то е свързано с други проблеми и често трябва да се лекува целият организъм.
За да се избегне неприятната миризма в устата, специалистите съветват:
1. По време на миенето на зъбите да се обръща внимание и на вътрешната повърхност на бузите и на езика. Често върху езика и венците се натрупват бактерии и налепи.
2. Елексирите и лосионите за уста не са изход от ситуацията. Те не отстраняват причината за миризмата. Вместо честото освежаване с препарат за уста по-добре е зъбите да се измиват добре. В противен случай се получава ефектът от напръскването с дезодорант без да е взет душ.
3. Избирайте средства, които не съдържат алкохол, защото той изсушава и всъщност засилва неприятната миризма.
4. Използвайте конци за зъби, които способстват за отстраняването на бактериите от пространството между зъбите. Стоматолозите съветват конците за зъби да се използват веднъж дневно.
5. Не забравяйте и народната медицина! Пресните ябълки или отварата от лайка, коприва, брезови листа или пелин освежават устната кухина и дъха. Може да се сдъвкват и пресни листенца магданоз.
Според една статистика, 1/3 от населението по земята страда от лош дъх в устата.
Чесънът, лукът и кърито могат да повлияят дори на дишането, тъй като те съдържат сернисти съединения - причина за неприятната миризма.
Любопитно е, че причината за отблъскващата миризма от устата могат да бъдат и такива храни като млякото и млечните продукти, съдържащи белтъчини, които бактериите използват като своеобразно топливо за отделяне на миризмата.
Кафето е киселинна течност, а бактериите се размножават много бързо в нея. Бонбоните и дъвката също създават проблеми, защото много от тях съдържат захар, с която бактериите се хранят.
Слюнката съдържа кислород, който е естественият враг на бактериите. Колкото повече е слюнката, толкова по-свеж е дъхът.
Специалистите съветват за избягването на лошия дъх всеки ден да се изпиват по 6-8 чаши вода. Чаят също помага. От полза са и продуктите, които съдържат много вода: целина, краставици, грозде, тиквички, моркови, диня.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.