All for Joomla All for Webmasters

Плоски или хлътнали зърна. Ако зърната са плоски или скрити навътре в гърдата, майката може да има допълнителни трудности при започване на кърменето, особено ако бебето е лесно възбудимо. То може сърдито да плаче и да си дърпа главата назад, ако търси зърното и не го намира. Това не бива да ви притеснява защото можете да опитате няколко неща. Понякога предварителен лек масаж прави зърното по изпъкнало или пък можете да използвате протектори за зърна.

Болки по време на кърменето. През първата седмица е възможно да получавате присвиващи болки в долната част на корема, щом бебето започне да суче. Това е нормално рефлекторно действие, чрез което кърменето помага на матката да се свие и възвърне в предишния си размер. След известно време тези болки изчезват. Болките в зърното при започване на кърменето, които се явяват през първите дни или седмици, са нещо обикновено, не означават нищо страшно и скоро ще изчезнат.

Болезнени и напукани зърна. Непрекъснатите болки по време на кърмене обикновено се дължат на напукване на зърното и то трябва внимателно да се огледа. Ако зърното се напука обикновено се препоръчва да се прекрати кърменето от тази гърда за около 24-48 часа. Лекарят ви може да предпише специален мехлем за раздразнените зърна. След кърмене оставете зърното 15-тина минути на открито. Друг метод за да продължи кърменето е като използвате протектори за зърната.

Препълване на гърдите и ареолата. Има три различни вида препълване на гърдите. Причината за най-често срещания от тях е препълването на синусите – резервоарите за мляко, разположени зад ареолата. Това не е неприятно за майката, но ареолата може да стане толкова твърда и плоска, че бебето да не може да я обхване с уста и да я притисне с венците си. То може да обхване само зърното и при дъвкане да го разрани. Затова е важно майката да изцеди достатъчно мляко от синусите така че , ареолата да омекне, за да може бебето да я обхване.

Периферно препълване на гърдите. При този тип се препълва не само ареолата, но и цялата гърда. Тя става твърда и болезнена. В повечето случаи болките са леки, но при тежките случаи гръдните жлези се увеличават, стават много твърди и извънредно болезнени.
Втвърдени гърди и абцес на гърдите. Този вид препълване прилича на общото препълване по това, че излиза извън областта на ареолата и е болезнено. То обхваща обаче само една част от гърдите. Той се среща по-често при излизането от родилния дом. Ако в гърдата се появи болезнено място, това може да бъде инфекция или абцес. Кожата над него може да се зачерви. Премерете си температурата и незабавно се свържете с лекар.

Когато майката е болна. При обикновено заболяване, когато майката си стои в къщи, възприето е кърменето да не се прекъсва. Наистина съществува вероятност бебето да се зарази, но това може да стане и ако не се кърми. Освен това повечето инфекции са заразни още преди появяването на каквито и да било симптоми. Общо взето при бебетата простудните заболявания протичат по-леко, отколкото при възрастните.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.