All for Joomla All for Webmasters
Кърменето спасява гърдитеТя се прокрадва неусетно и изглежда безобидна, но с течение на времето - ако не се лекува - задължително напомня за себе си. За какво говорим ли? Разбира се, за мастопатията, която спокойно можем да наречем болест на века,

КАКВО?
Ще се опитаме да отговорим на основните въпроси, отнасящи се до този коварен недъг.

Мастопатията е доброкачествено заболяване на млечната жлеза, свързано с изменение на нейните тъкани. В гърдите се появяват възли или кисти, които, ако не се лекуват, може да се преродят в ракови новообразувания.

КАК?
Как да я разпознаете? Обикновено се открива от гинеколог, хирург или мамолог при ръчен преглед (палпация) на гърдите, а също чрез ултразвуково изследване или мамография. Но има множество симптоми, по които жената може сама да установи дали има мастопатия.

• Първият сигнал са болки в гърдите преди менструация, които с нейното начало се прекратяват.

• Поява на уплътнения в млечните жлези.

• Усещане на болки и тежест в гърдите, които не зависят от менструалния цикъл.

• Секрет, който се отделя от зърната.

Мастопатията може да протича и вълнообразно - всички посочени симптоми възникват за известно време и изчезват, за да се появят отново в резултат на стрес или отслабване на имунитета след боледуване.

ЗАЩО?
Възможните причини за възникване на мастопатия са много:

• наследственост - случаите, когато болестта се наследява от майката или бабата;

• хормонални сривове в организма;

• аборти, които често – предизвикват хормонални разстройства и като следствие мастопатия;

• липса на бременност, раждане и кърмене в живота на жената – според статистиката дамите, които не са имали деца или не са кърмили, по-често се сблъскват с тази болест. Благодарение на кърменето нерядко може да се спре развитието й и дори да се излекува;

• пристрастеността към мазни, люти, солени и сладки храни, към алкохол и кафе също може да причини поява на мастопатия;

• стресът и големите физически натоварвания, макар и не често, но водят до заболяването - неслучайно се твърди, че всички болести са от нерви;

• липса на полов живот - при това нещата не опират само до секса, а до попадането на сперма в женския организъм. Смята се, че жените, които се предпазват от бременност с помощта на таблетки или спирала, по-рядко боледуват от мастопатия, отколкото онези, които се предпазват с презерватив или прекъсване на половия акт. Така че понякога за профилактика на мастопатията е достатъчно да си намерите надежден партньор, с когото да можете да правите секс без презерватив.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ?
Голяма грешка е да се смята, че мастопатията е напълно безвредно явление, на което можете да не обръщате внимание. Това заболяване не се лекува, но се развива и може да добие твърде опасни форми. В началото болестта се лекува консервативно, с помощта на диети и лекарства.

Сред тях са:
• хомеопатични средства - екстракти от водорасли, хвойна и други природни средства;

• бромкамфор и калиев йодид, които днес се назначават рядко заради страничните им ефекти върху яйчниците и щитовидната жлеза;

• силни хормонални препарати, които се препоръчват само в крайни случаи и под строг лекарски контрол, тъй като оказват мощно и невинаги положително въздействие върху организма като цяло.

НАРОДНА МЕДИЦИНА
Често в лечението на начални форми на мастопатия помагат и народните рецепти:

• Можете да намалите болките, като поставяте върху гърдите си листа от репей или зеле.

• Понякога можете да разсеете образувалите се възли, ако всеки ден по 30 минути държите върху млечната си жлеза зелев лист, намазан с настъргано цвекло, смесено с мед (3 части цвекло на 1 част мед).

• За да избегнете мастопатията, трябва да добавите в менюто си чесън, варени картофи, зеленчуци, листа от глухарче и коприва. Желателно е да наблягате на продукти, съдържащи много целулоза, витамини А, С и Е, и да ядете по-малко месо.

• Преди готвенето накисвайте зеленчуците във вода, за да ги освободите от нитратите - тези вредни вещества също могат да провокират заболяването.

• Най-добре е да консумирате само прясно приготвена храна. Ако сте закъснели да се погрижите за себе си превантивно, ще трябва да се прибегне до пункция на образуванието (когато съдържимото на кистата се "изважда" със спринцовка). Между другото, този метод не гарантира пълно излекуване, тъй като хормоналните нарушения остават неизлекувани. На мястото на отстранената киста с времето може да се образува нова.

В най-сериозните случаи лекарите назначават на болните от мастопатия операция за отстраняване на поразената тъкан.

Това не е най-добрият изход, тъй като хирургичната намеса нерядко води до отоци и възпаления, при това често се отразява зле на формата на гърдите. Но ако болестта е напреднала много, операцията може да се окаже единственият изход за спасяване на здравето на пациентката.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.