All for Joomla All for Webmasters

Малкоизвестен факт е, че майките, които решават да се върнат на работа преди да е изтекло майчинството им и искат да продължат да кърмят своите деца имат законово право на платен отпуск за кърмене.

Според член 166 от Кодекса на труда работничката или служителката, която кърми детето си и работи на нормално работно време, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа еднократно. Ако работи на намален работен ден от седем часа има право на отпуск за кърмене по 1 час дневно.

След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.

Когато се грижи за близнаци или недоносено дете, майката има право на отпуск в размер на три часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа – след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето – по 1 час на ден.

В съответствие с чл. 166, ал. 3 от КТ отпуск при същите условия се дава и на осиновителката.

Възнаграждението за времето на отпуска по чл. 166 от КТ е за сметка на работодателя и се изчислява по реда на чл. 177 от КТ.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.