All for Joomla All for Webmasters
ЛЕЧЕНИЕ С МЕКИ ЛАЗЕРИ?

По същество това е използване на разградената слънчева светлина.

Лъчите на меките лазери достигат до увредените клетки на органите и нормализират тяхната обмяна.Чрез тази методика се въздейства директно с лъчите на меките лазери на централните увредени звена, както и на периферния нервно-мускулен апарат. Това определя уникалните резултати при децата с деца с детска церебрална парализа по отношение на ограничените движения, изоставане в умственото развитие, смущения в говора, нарушено равновесие, нарушена координация, кривогледство. Въпреки видимите успехи методът не се ползва с голяма популярност.
Доц. д-р Анна Арнаудова го обяснява кратко и пределно ясно:
Много съм мислила по този въпрос… Първото нещо, което спира разпространението на меките лазери в практиката страхът на хората от думата лазер. Има два вида лазери и първото което се чу за тях беше за въздействието върху човешкия организъм на твърдите лазери – военните лазери, хирургичните, които режат, пробиват, убиват. Ние работим с голямата група на меките лазери - по същество това е разградена слънчева светлина, която действа уникално на клетъчно ниво с определена дължина на вълната. Цяла армия от учени при лабораторни условия е установила как действат на култури, на клетките на животни на хора и т.н.

Всяка дължина на вълната има определено въздействие върху дадената клетка или организъм. Индикациите и приложението на червени лазери едно, друго на инфраруж лазерите (в невидимия спектър), както и комбинацията между тях.Нашата дейност се базира на тяхното приложение.

Това според мен е едната причина - другата е, че всеки апарат, не говоря само за лазерите, всеки апарат е нещо като златна писалка, но за да я ползва човек трябва да знае да пише. Не е достатъчно да притежаваме лазерния апарат за да лекуваме пациентите, т.е. трябва много да се учи. Третата причина, която пречи е, че методиката е трудоемка, а сега всеки предпочита да направи нещо бързо и бързо да спечели.

Ефектът не е бавен, но за да се получи максимален и оптимален ефект трябва да се определи точната доза на лазера за всеки пациент към всеки един момент на приложение. Винаги дозата решава всичко. Много от хората, които прилагат лазера не знаят, че ако се даде много малка, страхлива доза, няма да има никаква реакция и на пръв поглед заключението е, че лазерите не действат. Ако се постави точната и оптимална доза, реакцията от страна клетките е също оптимална и се получава чудесна лечебна реакция. Но ако окуражен от нея започнеш да увеличаваш дозата над оптималната при същия пациент – ефектът не е по-добър. Нещо повече, ако прекомерно увеличим дозата, ефектът пада на нула макар, че не настъпва увреждане. Значи нито малките нито ударните дози са за препоръчване.

Важно е да се определи върху какво и къде да се действа
Първоначално за медицината е било много полезно задълбочаването в познанията само за една болест. С течение на времето колкото и парадоксално да звучи, това прекалено задълбочаване започва да пречи на лечението – всеки си се занимава с един орган и не се интересува от другите. Трябва да се проумее, че здравното благополучие на организма това е “сборът” от благополучието на всички органи. Какво се получава - … страшно уважавам кардиохирурзите – наистина правят чудеса, обаче фонът не се променя… При най-прекрасната операция и при най-прекрасните резултати, холестеринът си остава висок, храносмилателната система не работи добре, бъбреците не работят добре и има хипертония. И това едва ли не ново сърце е поставено при страшните изисквания и лошата работа на останалите органи.

И още нещо във връзка с тесните специалности - някак се изпуска общата представа за пирамидата, която се нарича човешки организъм: ами едва ли не всички и лекарите даже внушаваме, че едва ли не главата живее самостоятелен живот и че тя се влия само от стреса, от оросяването и нервната система. А питам аз, нейните високодиференцирани най-нежни клетки, кой ги храни, за да работят добре; – кой “прави” кръвта? Оказва се че това е работа на храносмилателната система и бъбреците – т.е. на коремните органи. Ако те работят лошо рано или късно ще се отрази на състава на кръвта. Нежните мозъчни клетки изискват точно определен биохимизъм на кръвта и съдържание на белтъци, масти и въглехидрати. Неадекватният състав на кръвта влошава работата на клетките, на жлезите с вътрешна секреция, имунната система, централната нервна система и човек заболява. Хората си мислят, че липсата на калций може да се ликвидира с гълтане на калциеви таблетки, но не знаят, че за недостига му са виновни червата, бъбреците и паращитовидните жлези, - (те изработват хормона, който задържа калция в кръвта). Естествено е, когато тези системи не работят калцият да намалява, организмът неистово се мъчи да си го набави и го взема от костите. Ето я причината за остеопорозата, за кистичните фиброзни дегенерации на костите… При някои случаи приемането на калций влияе благоприятно, макар че не се усвоява напълно от болните черва и т.н, но като се спре лечението, нещата се връщат на изходната точка. Основните стълбове- храносмилателната система и бъбреците – ако са зле няма откъде да дойде здравето. Нашата терапия с меките лазери възвръща способността на клетките с нарушена обмяна на веществата да заработят отново нормално. Има една много важна тънкост – широко битува една теория, че при черепномозъчни травми, при цебрални парализи голяма част от клетките загиват, а останалите са само здрави. Това, в което съм убедена като наблюдавам пациентите си през тези повече от 25 години е, че наистина в природата няма черно-бяло. Има както загинали така и съвсем нормални клетки, но и един много голям брой увредени в различна степен клетки. Най-леко увредените от време на време работят, но тежко увредените са във фунциионално мълчание. При терапия с меките лазери първо отговарят леко увредените клетки и мога да твърдя, че това става до четвъртия ден - има връх на подобрение – и друго на осмия ден, в почивката пак има подобрение.

Добрият резултатът от лечението с ниско интензивни лазери зависи от две предпоставки: -  до каква степен в увредения орган има останали живи, макар и в различна степен увредени клетки, които в резултат на лечението ще възстановят функциите си и от там да се нормализира функцията на органите.

 - И да се определи индивидуално за всеки болен адекватен периметър на лазерното лечение на конкретния апарат, честотата, мощността и експозицията на лъчението. Но дебело подчертавам, дори няма място за предположение, че нещо може допълнително да се увреди. Да не се повлияе – да, но не и да се увреди.

Доказано е, че лъчите на меките лазери не могат да увредят нито една жива клетка на жив организъм. Няма място за сравнение между лъчите на меките лазери и тези на рентгена. Хората са недоверчиви и уплашени и малко им трябва, някой невежа да им каже “тя ще те повреди, ще ти стопи мозъка…” има такива трагикомични истории с мои пациенти… А резултатите от нашата работа са недвусмислени – боляло – сега не боли; детето или ходи или не ходи; или говори или не говори. Имаме много добри резултати и със зрели и възрастни хора преживели инсулт с остатъчни поражения – но се връща говор, раздвижва се ръка или крак и т.н.

Самата аз съм благодарна на съдбата, че работя точно това, защото мои пациенти, които са били отписани сега ходят между хората.
Работата ни е трудоемка, изисква много усилия, много време и труд, а няма какво да се лъжем, всички гледат да получат бързи, резултати, много бързи…

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.