All for Joomla All for Webmasters
Eзикът на децата... Децата разбиват конкретни черти на характера като смелост, търпение, толерантност, честност, прошка, дисциплина, почит и самоуважение. Ценни „придобивки", които в бъдеще ще изградят малкото човече като изключителна личност, променяща света към по - добро.
Семейството изиграва главна роля в процеса на детското самоосъзнаване, което е пътят и към самоуважението. Тези чувства се възпитават в отрочето още от най - ранни дни и през годините се надграждат. Хлапетата са изключително повлияни от мнението и отношението на своите сестри, братя, майки и бащи. Те биха могли да го насочат към първото и найосновно условие за формирането на самоуважение малкото да се научи да се приема такова, каквото е. Което означава да вижда и оценява своите недостатъци и въпреки това да се чувства добре.
Наред с хубавите моменти децата изпитват чувство на смущение, срам, унижение, провал, обида. В подобни ситуации ролята на родителя е да накара децата да възвърнат самоуважението си, без да се чувстват виновни и безполезни. Необходимо е малките да бъдат провокирани да потърсят начини да поправят стореното. Или пък да се научат от грешката си и следващия път да се преборят с трудностите по различен начин. Родителите също трябва да се справят с провалите на своите хлапета. За таткото е изключително трудно да преглътне истината, че синът му не може да владее топката на футболното игрище. По - вероятно е да нахока малкото човече, което несполучливо запраща топката над вратата, отколкото да го окуражи, разказвайки му за своите неуспехи.
Един малък спортист например се опитва да изрази себе си, конкурирайки се със своите приятели, но изоставайки от съотборниците си, чувства провал. Не бива татковците и майките да смятат, че децата имат сили и умения да се справят с всичко. Ако Марин има проблеми с футбола, това не значи, че не може да играе тенис, да плува или просто да кара колело. Познаването и зачитането на различията между нас могат да ни сближат и да ни помогнат полесно да се справим с възникналите проблеми.
Някои основни моменти...
1. В светлината на прожекторите.
Подайте ръка на децата си, за да добият увереност и да повярват в себе си. Изслушвайки ги и окуражавайки ги, несъмнено им показваме обичта си. За целта е необходимо просто да им обърнем внимание. Ежедневно им отделяйте време, в което ги разпитвайте какво са правили, и кого са срещнали.
2. Покажете, че и големите правят грешки. За да постигнете истинска близост в отношенията с децата си, им покажете, че никой не е безгрешен и всеки, независимо на каква възраст е, допуска грешки. Разкажете за някои свои неуспехи. По този начин малките по - лесно биха осъзнали, че животът е свързан с различни препятствия и не всички могат да се прескочат. Това е нормалният ход на нещата и по - лесното им възприемане води до по - бърз успех.
3. Посейте положителни мисли. Родителите трябва да внимават да не използват отрицателни коментари. „Невинни" мнения като: нищо не можеш да направиш като хората, никой не те обича или от математика нищо не разбираш, биха могли да пуснат дълбоки корени в детското съзнание, определяйки пътя му на самоосъзнаване

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.