All for Joomla All for Webmasters

Проблеми в коленетеКоленете са едни от ставите, които най-често се износват. Сравнително срещано е явлението болки в коленете дори и при млади хора, които са в отлична физическа форма.Разбира се, може да има много различни причини за това, вариращи от нервни възпаления до дефекти по рождение, но една от най-разпространените е неравномерното натоварване на двата

крака. Това се получава най-вече в следствие на несиметричното положение на двете сакроилиачни стави (грубо казано свързващи опашната кост с останалите кости в таза). Тазът е наклонен повече наляво или надясно, и съответно левият или десният крак “изглежда” по-къс. Това лесно може да се види, ако се легне с напълно отпуснати крака по корем и някой ни дръпне краката за глезените. Единият крак е в 95% от случаите по-дълъг от другия. Това предизвиква повече натоварване върху него и това по-голямо натоварване с времето се наслагва и в края на краищата може да доведе до болки в коляното на този крак.

Има няколко неща, които можем да направим по въпроса. Едно от най-добрите е Юмейхо Терапия. Това е специален вид лечебен масаж, създаден от Масаиуки Сайонджи. Накратко, той се занимава с изправянето на неравновесията в тазовата област, които обаче довеждат до огромна част неравновесия и в останалите стави (както и вътрешни органи).

Другото много полезно нещо е да започнем да заякваме мускулатурата си. При условие, че имаме проблем със ставите и сухожилията си, можем да използваме мускулите си да поемат част от това натоварване, което ни идва в повече. Фитнесът е един отличен избор, но напълно можем да се възползваме от упражненията, ако използваме повече свободни тежести (гирички и щанги), и по-малко уреди. Уредите са много удобни, но това е именно и техният недостатък. При тях не се налага никакво допълнително стабилизиране на тежестта, и по този начин натоварването върху работещия мускул е под определен ъгъл и следва определен стереотип. Това не подготвя кракът да поема натоварването във всички най-разнообразни ситуации и под всякакви ъгли. А ако използваме свободни тежести, по-добре е да използваме упражнения, при които натоварването пада върху единия крак, а не върху двата едновременно (напади пред клекове). Работещият крайник е принуден да стабилизира във всички измерения, което дава по-голяма устойчивост към травми и износване, съответно по-малко болки.

Също разтягането и йогата могат да помогнат. Често имаме проблеми в коленете, защото глезените ни и мускулите-сгъвачи на таза ни не са достатъчно гъвкави. Тогава коляното е принудено да се движи повече, отколкото е безопасно за него. Като цяло то е създадено повече за стабилност, отколкото за голям обсег на движение. Тогава разтягането може да ни дойде в помощ. Трябва да сме внимателни и да разтягаме само мускулите, които имат нужда от разтягане, защото прекаленото разтягане може да ни направи слаби и податливи на болки в преразтегнатите места.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.