All for Joomla All for Webmasters

Забраняват най-вредните храни в българските училищаОт началото на учебната година в столовете и бюфетите на училищата се забранява продажбата на чипс, пържени храни и газирани напитки. Статистиката сочи, че всяка година броят на децата със затлъстяване се увеличава. През 2004 г. 20% от децата са били с наднормено тегло. През 2008 година проучване сред първокласниците показва, че такъв проблем имат 30%

от учениците. Проверки в училищата установила, че само в 22% от столовете са се предлагали пресни плодове за десерт. Вместо това учениците са се хранели с тестени захарни изделия. За основно ястие най-често на децата се сервирала панирана или пържена храна. В лавките пък са се продавали едни от най-нездравословните храни като банички, хот-дог, дюнери.

От 15 септември се забранява предлагането на пържени, картофени и зърнени изделия в училището. От лавките трябва да изчезнат захарните и шоколадови изделия, сладкарските продукти с високо съдържание на мазнина и захар, торти и пасти. Не се допуска и консумацията на сухи супи и бульони.

Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, а глобите варират от 100 до 5000 лв. Проблемът с наднорменото тегло при децата не може да се реши само с ограничаване на вредните храни в училище, защото проучвания сочат, че децата водят нездравословен живот и извън него, разказва професор Стефка Петрова.

По думите й, 54% от децата гледат телевизия два или повече часа ежедневно, а в почивните дни този процент стига 85%. Пред компютъра около един час ежедневно прекарват около 25% от първокласниците, а 12% от тях по два часа и повече.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.