All for Joomla All for Webmasters
С голям интерес се посреща новината, обявена в средата на септември т.г., че авторитетни британски учени от Оксфордския университет са започнали клинични изпитания върху доброволци на коренно нова ваксина срещу грип. Тя съществено се различава от досегашните ваксини, защото въздейства върху вируса на грипа независимо от мутациите му, т.е. е универсална.

Нещо повече - ако очакванията на учените се оправдаят, хората ще могат да си правят ваксина срещу тази тежка и опасна болест един път в живота си и няма да бъде нужно да повтарят процедурата всяка година.

Проф. Джон Оксфорд от клиниката на кралица Мария към Лондонския университет, който е един от най-големите авторитети в света в областта на борбата с грипа, е заявил пред телевизия Би Би Си, че създаването на универсална ваксина би имало епохално значение за човечеството. Според него успехът не е гарантиран на 100 процента, но той вярва, че колегите му ще успеят да постигнат своето.

Опитите за разработване на подобна универсална ваксина от учени от различни страни са продължили толкова дълго, че са започнали да я наричат "Светият Граал" на тези, които се борят срещу най-масовото заболяване на човечеството.

Ръководителят на научната група откриватели от Оксфорд проф. д-р Сара Гилбърт уточнява, че предишните ваксини са предизвиквали в човешкия организъм имунна реакция към протеините Н и N. които се съдържат в обвивката на вируса. Точно тези протеини могат да мутират, затова се е налагало всяка година да се променя противогрипната ваксина, за да съответства на най-разпространената в даден момент разновидност на вируса..

Впечатляващо е, че новата ваксина е създадена на основата на протеини, които се съдържат вътре във вируса и са еднакви за всички щамове. За вкарването им в човешкия организъм се използва отслабен вирус на вариола, едра шарка. Тази технология вече е използвана при създаването на ваксини срещу малария и туберкулоза.

В резултат пациентът изработва имунитет към дадените протеини, наричани "матричен протеин 1"и "нуклео-протеин". Имунната му система започва да изработва Т-клетки, които разпознават и унищожават клетките, поразени от вируса на грипа.

В започналите тестове вземат участие 12 доброволци. Целта на експеримента е да се потвърди ефективността на новата ваксина и да се определи оптималната доза. Според проф. д-р Гилбърт в сегашната ситуация, когато се налага да се сменя ваксината всяка година, профилактиката не може да обхване цялото човечество. Новият препарат ще опрости борбата с грипа и може да доведе практически до пълното му ликвидиране, както това се случи например с едрата шарка.

Когато възникне пандемия от грип, ще могат да се използват приготвените предварително запаси от ваксината. Засега учените трябва всеки път да определят новия щам на грипа и да създават ефикасно средство срещу него. Но проф. д-р Гилбърт отбелязва, че еднократната ваксина няма да е достатъчна и ще се наложи тя да се повтаря на всеки пет или десет години, за да се поддържа ефикасен имунитет. Горе долу толкова години - 5-10, ще заемат изпробванията, преди новата ваксина да влезе в масовата медицинска практика.

Британските учени откриватели се надяват, че резултатите от дългогодишната им работа впоследствие ще могат да се използват при създаването на нови лекарства за малария, туберкулоза, СПИН и дори рак.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.