All for Joomla All for Webmasters
Заместителите на захарта са били създадени за хора, страдащи от диабет, защото е много трудно на човек да се откаже от сладките нища веднъж и завинаги. Но е желателно те да се приемат, след като сте съгласували с лекаря, и да се употребяват съгласно неговите указания. Така няма да се получат отрицателни въздействия.

Трябва да знаете, че захарозаместителите не са лекарства, но въпреки това не следва да се гълтат безразборно с надежда за бързо отслабване или излекуване на диабета. Когато диабетикът изпие таблетка захарозаместител, той залъгва организма си - все едно си купува усещане за сладко. А ползата е една - да не се консумира захар. Но пак повтаряме, че всичко трябва да е дозирано правилно. Не се увличайте и не се заблуждавайте, че ако изпиете 9-10 таблетки през деня вместо 2-3, ще се почувствате по-добре. Напротив, това може да окаже отрицателно влияние на черния дроб - все пак това са химически вещества. По-добре е да се научите да пиете чай без всякаква захар или заместител на захар. Ако пък не ви е вкусно, най-добре си сложете лъжичка мед в чая – хем е сладко, хем е полезно.

Най-разпространените заместители на захарта
ЗАХАРИН. В умерени количества той е безвреден за организма. Тъй като захаринът не съдържа лесноусвоими въглехидрати и глюкоза, той може да се използва при диабет. Той не влияе на нивото на захар в кръвта. При това е много по-сладък от нея - 400-500 пъти, освен това е лесноразтворим във вода.

ФРУКТОЗА. Това е плодовата захар, една от природните захари. Особеността на фруктозата е в това, че тя се усвоява по-бавно и не влияе така рязко на нивото на захар в кръвта, както е при глюкозата и обикновената захар. Фруктозата се усвоява от организма без участието на инсулин. При лека форма на диабет може да използвате 35-40 г фруктоза на ден. В такива количества тя няма да окаже отрицателно действие.

СОРБИТ И КСИЛИТ. Тези две вещества представляват вид спирт. Те са сладки на вкус и добре разтворими във вода. Ксилитът е също толкова сладък, колкото и захарта, сорбитът е два пъти по-малко сладък. А по калоричност и двата заместителя са равни на захарта, затова не се препоръчват за отслабване, просто са безполезни. Те могат да бъдат използвани като лечебно средство при болни от диабет, защото не предизвикват значително покачване нивото на захар в кръвта. Оказват меко разслабващо действие. Дневната доза за ксилита или сорбита не трябва да превишава 35 г. По-голямо количество сорбит може да предизвика диария.

АСПАРТАМ. Това е синтетичен захарозаместител, състоящ се от две аминокиселини - фениланин и аспарагин. Този захарозаместител е 100-150 пъти по-сладък от захарта, няма енергийна ценност, следователно не се отразява на калоричността на менюто. Аспартамът се разрушава при висока температура – кипене и печене, затова се приема само за подслаждане на кафето, чая и т.н.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.