All for Joomla All for Webmasters
Броколите помагат и против рак на кожата

От много време насам се знае, че броколите намаляват риска от рак на простата и рак на гърдата. Ново изследване доказва, че съдържащото се в зеления зеленчук

(да, малко странно звучи зелен зеленчук, но какво да се прави) вещество сулфорафан помага и срещу рак на кожата.

Резултатите са получени след наблюдение на шестима доброволци, които са били изложени на ултравиолетови лъчи във високи дози в продължение на три дни.

Както знаете, ултравиолетовите лъчи са сред основните причини за рака на кожата.
По време на изследването доброволците са били намазани с екстракт от броколи, съдържащ сулфорафан.
Резултатите показали, че третираните места зачервяването и изгарянето на кожата са с 37 процента по-малко отколкото на останалите места по кожата.„Това не означава, че трябва да зарежете млякото против слънце и да започнете да се мажете със задушени броколи, в никакъв случай“, обяснява Пол Талалай, ръководител на изследването.

„Механизмът за създаване на екстракта е много различен от елементарното мазане с броколи, така че за сега се придържайте още към разпространената козметика против слънце“, допълва той.

За разлика от съставките в слънцезащитните кремове, които отблъскват ултравиолетовите лъчи, екстрактът от броколи стимулира защитните механизми срещу рак вътре в самите клетки.

„Остава да направим още много изследвания. Най-малкото трябва да проверим как броколите ще действат на по-голяма група хора, защото знаете, че някои са предразположени повече към изгаряния“, казва още пред VOA молекулярният биолог.

Ако резултатите се докажат, по всяка вероятност ще бъде произведен екстракт, който да може да се влага в козметични продукти за слънчева защита.

Големият проблем, който стои пред изследователите, е как да се отърват от зеления цвят, който се съдържа в броколите, защото той ще се предаде и на кожата.

Междувременно можете да се възползвате от полезните съставки в броколите, като ги сготвите с орехи, млечен сос, пушена риба или бекон.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.