All for Joomla All for Webmasters

Козуначени фигурки – зайчета и пиленцарецепта как да приготвите от козуначено тесто закачливи фигурги на зайчета или пиленца. Можете да ги приготвите заедно са децата. След това могат да се забодат на дървени шишчета. Могат да се подаряват, могат да се аранжират с цветя и великденската украса.

1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
2 ванилии
1 и 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
1 кубче мая
брашно около 1 кг

* От продуктите се приготвя козуначено тесто. Маята се разтваря с хладкото мляко, 1 с.л. захар и 4-5 с.л. брашно докато шупне.
* Брашното се пресява, прави се кладенче и се изсипва шупналата мая и разбитите яйца (1 жълтък се оставя за намазване) със захарта, киселото мляко, ароматите и половината мазнина.
* Замесва се козуначено тесто, като се добавя и останалото олио. Готовото тесто се оставя да втаса за 30 минути само, защото направата на фигурките отнема време. Тестото се разделя на топки по 50 грама всяка.

Козуначени пиленца
* Топката се разточва на шнур и се навива като осморка. Започва се отляво надясно като се оформя главата на пиленцето след това на края на шнура се правят 4-5 среза с нож да се оформи опащката. Самия шнур следва изписването на осмица и края на шнура = опашката идва отляво надясно.
* Оформя се човка на пиленцето и опашката.
* Слага се стафида или карамфилче за око и фигурката на пиленцето е готова.

Козуначени зайчета
* Топката тесто 50 гр се разточва на елипса.
* По средата се слагат стафиди и орехи и се затваря, като краищата се издърпват.
* Двата края се прехвърлят един прес друг и така се оформят ушите на зайчето.
* На широката част се слагат стафиди като очи и уста на зайчето.

Фигурките се слагат в тава и се намазват с разбит жълтък и 1 с.л. олиио. Като втасат, около 1 час се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.