All for Joomla All for Webmasters


Продукти за блата

1 яйце
60 гр.захар
сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
1 с.л. мак
60 гр. брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
50 гр. течно масло

Продукти за крема

200 мл.прясно мляко
2 жълтъка
4 с.л.захар
2 с.л.нишесте
1 ванилия
100 гр.черен шоколад
1 ч.ч.бита сметана

750 гр почистени вишни
1 каф.ч.захар
3 с.л. вишновка
1 ч.л.нишесте

Ганаш

200 мл.течна неподсладена сметана
200 гр.черен шоколад
2 с.л. вишновка


Приготвяне

* С бъркалка разбийте леко яйцето и захарта. Добавете лимоновият сок,настърганата кора,ванилията и маковото семе. Сипете брашното,примесено с бакпулвера,а накрая сложете и маслото. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. В средата сложете купичка с отвора надолу. Сипете тестото и го загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна.

* Сварете крем от млякото,жълтъците,захарта и нишестето. Подправете с ванилията.Докато крема е още горещ добавете шоколада и разбъркайте докато се стопи.След като крема изстине напълно го разбъркайте внимателно с битата сметана.

* Сипете захарта и вишновката в малка тенджерка.Варете няколко минути за да получите гъст сироп.Прибавете вишните и ги кипнете в сиропа 2,3 мин. Преди да ги свалите от огъня сипете нишестето,разтворено в малко вода. Оставете ги за изстинат.

* Затоплете сметаната за ганаша до кипване.Отнемете я от огъня и сипете шоколада.Разбъркайте на гладък крем.

* Върху блата наредете един пласт вишни. Покрийте го с крем и наредете останалите вишни отгоре и отстрани. Покрийте с ганаш,но така,че част от вишните да се виждат. Най-отгоре с тънък шприц направете змийчета от ганаша все пак да си подхождат с името.Сервирайте сладкиша охладен.

След големи умувания относно името на този незнаен сладкиш,моят приятел Жоро Бордовски го измисли. Тъй като тези "изцвъканици",както сам ги нарече му приличали на змийчетата на Горгона реших да нарека сладкиша именно така.Абсолютно в негова чест.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.