All for Joomla All for Webmasters

Един от празниците изпълнени с най-много бушуващи хормони - Свети Валентин - е съвсем скоро. Вече разбрахме, каква история се крие зад този празник и днес ще поговорим за друго - за нещо още по-важно - храната на Свети Валентин. Храната на този празник може да ви донесе много приятни изненади, но също и доста неприятни. Ако вече сте решили или обещали, да изненадате любимия човек с вкусна и романтична вечеря, но нямате представа, какво, как и защо да сготвите, то ние ще се постараем да ви помогнем с няколко предложения.

Първо ще започнем с напитките. Класиката и традицията ни задължава на 14 февруари да пием или червено вино (избора оставяме на вас) и / или шампанско. Ето няколко изкусителни коктейла с шампанско, които ще ви донесат много червени точки или по-точно сърчица:

Кир Роял
В тънка висока чаша слагате 1 ч.л. малинов и 1ч.л. вишнев ликьор. Държейки чашата под ъгъл, я забъртате, така че стените на чашата да се покрият с ликьор. Внимателно и с тънка струйка изсипвате 100 мл в чашата. Не разбърквате.

 

Мимоза
В чаша сипвате 15 мл портокалов ликьор Кюрасо и 45 мл пресен портокалов сок. Добавяте 125 мл шампанско. Украсявате с лентички потрокалова кора.

Шампанско Чарли
В чаша наливате 45 мл кайсиево бренди и заливате с 130 мл охладено шампанско.

Синя птица
В чаша наливате 45 мл ликьор синьо Кюрасо и доливате 140 мл охладено шампанско.

Прасковено
Разсипвате 200 мл прасковен сок в 8 чаши. Заливате с 750 мл шампанско. Украсявате с резенчета праскова.

Френски 75
50 мл джина, сока на 1 лимон и захар разбърквате в шейкър с лед, изсипвате в чаша за шампанско и заливате с ледено шампанско.

Лимонен
В чаша с тънко столче слагате кубче захар, заливате със 20 мл лимонов сок и доливате 100 мл шампанско.

Другото нещо, което задължително трябва да присъства е шоколада, който както шампанското, освен че е много вкусен действа като афродизиак. Ето и нашите предложения:

Трюфели
Разтапяте 400 гр шоколад в 185 мл сметана, 60 гр масло и 2 с.л. ром. Разбърквате добре. Охлаждате добре докато сместта не почне да се втвърдява. С помощта на лъжичка оформяте топчета, които овалвате в какао или стърготини от ядки.

Шоколадов сос
Разтопявате 200 гр шоколад със 250 мл сметана. Бъркате докато сместта стане еднородна. Оставяте да се поохлади и използвате за заливка.

Шоколадов мус
Разтапяте на водна баня 400 гр шоколад. Разбивате 4 яйца с 50 гр захар. Към яйчната смес внимателно прибавяте вече леко охладения шоколад. Добавяте 200 гр бита сметана. Всичко разбърквате много внимателно. Разсипвате в подходящи чаши. Оставяте в хладилника, за да се стегне.

Шоколадови гърненца
Смесвате 250 мл сметана, 200 гр разтопен шоколад, 2 жълтъка и 60 гр захар. Изсипвате в подходящи керамични формички и печете на 150 градуса за 45 минути, докато не се надигнат леко. Сервирате с бита сметана.

Шоколадова торта
Разбивате 6 яйца с 2 с.л. ликьор с вкус на кафе, добавяте 400 гр разтопен шоколад, 165 гр настъргани бадеми и 250 гр бита сметана. Изсипвате в намазнена форма и печете на 150 градуса за 1 час. Оставяте да престои 1 нощ в хладилника, след което изваждате от формата и посипвате с пудра захар.

Шоколадов коктейл
Разбивате 100 гр шоколад с 4 топки ванилов сладолед и 4 чаши прясно мляко. Забравяте за калориите.

Горещ шоколад
Слагате по 2 лъжици разстопен шосолад в 4 високи чаши, заливате с врящо прясно мляко, разбърквате леко, а отгоре украсявате с бита сметана.

Шоколадова мечта
Разтопявате 200 гр шоколад в 350 мл мляко, добавяте 1 с.л. желатин и разбърквате, за да се разстопи. Разбивате 4 жълтъка и 90 гр захар. Добавяте шоколадовото мляко и  оставяте настрани да изстине напълно. След това добавяте 250 мл разбита сметана, разпределяте в отделни купички и пъхате в хладилника да се стегне.

Предястия

Червени сърца
Круши с рокфор
Рулца от раци в бекон
Рулца от патладжан с козе сирене
Рулца от фурми в бекон
Пикантни миди
Мус от риба тон

Основни ястия

Пиле с мед и треви
Пълнени пилешки пържолки
Телешка радост
Говеждо печено по бургундски
Свинско филе в марината от портокал и горчица
Запечена пъстърва в бекон
Бъркана пържена сьомга с джинджифил

Десерти

Пияни ягоди
Кекс - сърце
Бейлис Мус
Какаов сладкиш с маслен крем
Пържен ананас
Бадемки
Кокоски
Круши в червено вино

Това са само една малка част от рецептите, които може да намерите в секцията ни Рецепти. Там може да намерите хиляди рецепти, от които да изберете и направите едно великолепно меню за всеки празник и повод.

Помнете, че с оглед на този празник всички курабийки или кексове могот да бъдат направени във формата на сърце. Не се притеснявайте да ексериментирате.
Ако пък се притеснявате, дали направения избор на рецепти е удачен, то просто направете на любимия човек - любимите му ястия, това със сигурност ще го зарадва.

Украсата

Освен вкусните ястия и изисканите напитки, на Свети Валентин (и не само) трябва да отделите достатъчно внимание и на декорацията, тъй като тя в огромна степен отговаря за подходящото настроение.
На Свети Валентин трябва да наблегнете на приглушената светлина, най-добре е за целта да използвате голям брой свещи. Не забравяйте да подсигурите и поне една червена роза за любимата си, а още по-добре е да подберете и подходяща украса от свежи цветя. Понеже случая е специален може да изкарате и сервиза пазен само за много тържествени поводи, съгласете се, че нащърбените чинии, които използвате всеки ден, ще навредят на "имиджа" и романтиката на празника.
В момента по-магазините се продават и множество декоративни фигурки и други подобни, които са на достъпни цени и доста ще ви помогнат при подготвяне на романтичната вечеря, не се страхувайте и използвайте въображението си.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.