All for Joomla All for Webmasters

Подхранена и здрава коса

Погрижете се косата ви да израсне по-плътна, по-лъскава и по-здрава, като се грижите всеки ден тя да получава необходимите за тази цел витамини и добавки. Открийте кои продукти са най-богати на витамини и полезни вещества, подпомагащи растежа на косъма.
 

Въпреки че ние предимно наблюдаваме какво се случва с косъма и по него се опитваме да определим дали косата ни е здрава или не, истината е, че фоликула е разковничето. Старият мит, че лекото подкъсяване и отнемането на крайщата ще направи косъма по-устойчив и ще засили растежа, се оказва голям мит. Да, наистина косата ви може би ще изглежда много по-добре и здрава след отстраняването на оръфаните крайща, но истината е, че ако искате да засилите растежа, трябва да насочите усилията си към самият скалп.



Както кожата на други места по нашето тяло, така и тази на скалпа се нуждае от хранителни вещества. Погледнете в списъкът на сп. Пудриера и ще откриете най-важните витамини, от които се нуждаете.



Витамин А: Може би този витамин играе най-важна роля в бързият растеж на косъма, тъй като оказва ефект върху гените, контролиращи процеса на кератинизация в цикъла на растеж на самата коса. Този процес започва, когато ядете храни богати на протеин, които в крайна сметка носят аминокиселини на самият космен фоликул, което е една здравословна основа за самата коса. Опитайте се да добавите повече спанак, зеле, броколи, манго, сладки картофи, пъпеш към ежедневното си хранене.



Витамин В: Този витамин се предлага в различни форми като В2, В6 или В12 и всички те са от ключово значение за по-бързият растеж на косата, защото доставят хранителни вещества към скалпа и космените фоликули, което ще заздрави косата още в много ранен етап. Можете да се сдобиете с витамин В и чрез ежедневните „В комплекс” добавки и морски дарове като сьомга или скариди.



Биотин: Това е друга форма на витамин В (понякога се нарича и витамин Н), която се счита, че защитава косата от изсушаване, забавя побеляването, укрепва косъма в основата и предпазва от начупване. Също така предпазва от бавната, но тревожна загуба на коса, която се случва с около 50% от жените. Захарното цвекло е най-добрият източник на биотин. Можете също да го закупите в малки дози ежедневно.
 
Витамин С: На всички е известно, че витамин С – особено, когато е от цитрусов плод – повишава имунната система, също така играе роля при контролирането на количеството себум (естественото масло, което се произвежда от мастните жлези в кожата и което масло действа като естествен овлажнител на косата). Тази естествена хидратация играе роля при бързият растеж на косата. Ако сте пушачи или приемате алкохол, е хубаво да приемате повече от витамини С.
 

Витамин Е: Това е жизненоважен подхранващ елемент, както за косата и кожата, така и за кръвообращението на тялото, подсилва имунната система. Витамин Е най-лесно се приема чрез добавки.
 
Селен: Селенът е защитен минерал, който се бори със свободните радикали и токсини, причиняващи увреждане на косата. Той подобрява имунната система на организма, друг важен фактор за здрава и блестяща коса. Можете да си набавите селен от морските дарове, пшеничените зародиши, домашните птици, чесъна, пълно-зърнестите храни и слънчогледови семки.
 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.