All for Joomla All for Webmasters

Красотата е огромно предизвикателство през зиматаТвърде много външна агресия се стоварва върху нея – студ, сняг, вятър, слънце, парно отопление. Не се поддавайте на зимната летаргия, а пазете хубостта си!Приоритети в грижите за красотата през

студените месеци са: кожата на лицето и тялото, косата и фигурата.
Кожата на лицето се нуждае от подхранване
Дори да няма големи студове, силният вятър може да предизвика изсушаване и преждевременно стареене на кожата. Кръвоносните съдове реагират на умерения студ с разширяване и лицето почервенява, а при продължителен престой навън се свиват и кожата става бледа. В резултат на спазъма на кръвоносните съдове се влошава кръвоснабдяването на тъканите, забавя се обмяната на веществата, нарушава се подхранването на кожата. Тя става суха, бледа, отпусната, възпалява се и се лющи. Затова през зимата лицето изисква постоянно използване на специални козметични средства и непрекъснати грижи, за да се избегне измръзването и сухотата на кожата. Силен подхранващ ефект има намазването на лицето вечер със сметана, кисело мляко, краве или растително масло.

Възможно е, дори студът да не е прекалено голям, отделен участък от кожата да избледнее и да загуби чувствителността си. В този случай незабавно трябва да се разтрие с мека ръкавица или шал, а не със сняг, както правят мнозина, травмирайки кожата. Като се приберете на топло, намажете премръзналия участък с камфоров спирт, олио или рибено масло. Ако замръзването е от по-висока степен, желателно е да се консултирате с лекар.

Карате ски? Възможни поражения върху кожата: спукани капиляри и премръзвания. Затова не забравяйте да си вземете специален крем за защита от студа преди да потеглите към пистите. 

Кожата на тялото иска топлина и нежност
Ваната с ароматни масла върши чудеса след премръзване – сандаловото дърво успокоява, портокаловото масло отпуска.

Вълна, мохер, кашмир – пазят от студа, но не са достатъчно нежни към кожата. Вълнените платове поемат мазнината от кожата и така разрушават естествения й защитен слой. Най-много страда шията, защото кожата там е много тънка, почти не съдържа мастни жлези и подкожни мастни тъкани. Решението е редовно да мажем кожата с богат нощен крем или със специален крем за шия.

Веднъж седмично е добре да правим маслен компрес: затопляме зехтин на водна баня, напояваме в него кърпа за лице и увиваме с нея шията си. Отгоре покриваме с найлоново парче и оставяме така 20 минути.

Искате да облечете рокля с гол гръб на някой от многото празници през декември, а кожата ви въобще не е за показване? Използвайте крема срещу целулит. Той моментално ще задейства кръвооросяването, ще направи кожата на гърба стегната, а извивките - елегантни.

Студът много бързо придава старчески вид на ръцете и ноктите. Потапянето им във ваничка с хладка вода и няколко капки бадемово масло за 15 минути, ще възвърне гладкостта и мекотата им.

Косата търси изгубения си блясък 
Под шапките косата много бързо губи блясъка си и се омазнява. Триенето в шапката я прави крехка и я зарежда с електричество. Затова през зимата употребявайте шампоани с растителни или билкови екстракти. Те заздравяват косата, придават й копринен блясък и мекота.

През лятото косата расте по-бързо и кожата на главата се оросява по-добре. В студените месеци системата излиза извън контрол. През зимата е необходимо да се стимулира оросяването с кръв и да се изпълни с хранителни вещества защитната обвивка на косата. Отново е важно да подберете правилния шампоан.

Фигурата има нужда от студено
Напук на апетита за топли и тежки ястия, предпочитайте студените храни – салати, пресни плодове и зеленчуци. Те предизвикват тялото да се нагрява само, а така се изразходва енергия и се свалят килограми. Избирайте сезонни плодове и зеленчуци, а не отглеждани по парници и оранжерии. Така ще се възползвате максимално от ценните им хранителни качества.

И не на последно място – движете се! Така ще ускорите метаболизма, ще стимулирате обмяната на веществата и ще осигурите на организма постоянен прилив на енергия.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.