All for Joomla All for Webmasters

Празниците през декември НА 4 ДЕКЕМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
Bapвapa била много красива девойка и баща й бил много богат.

 Тя познала Християнството и се отказала от всички земни наслади. Отказала се от богатството на баща си, от сключването на брак. Светото писание разказва как тя влязла в банята, която строял баща й. Коленичила и с пръста си направила кръст върху мраморния под. Кръстът се отпечатал като издълбан в мрамора. Там, където стъпила, в твърдия камък останал отпечатък от крака й, от който бликнала вода. Този извор бил лековит. Когато баща й разбрал за нейната вяра, той се отрекъл от нея и я предал на властите. Варвара била подложена и мъчения, но раните й зараствали като по чудо. Сам баща й отсякъл главата на Варвара. Част от мощите на Света Варвара се намират в София, в църквата "Свето преображение".
Варвара означава чужденка.
НА 5 ДЕКЕМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТИ САВА ОСВЕЩЕНИ
Сава още от най-ранна младост избрал монашеския живот. Син на богати родители, той бил непреклонен и отхвърлил съблазните на светския живот. Той прекарал 12 години В манастир, а след това се поселил в една пещера в палестинската пустиня. Получавайки богато наследство от родителите си, той построил с парите болници, страноприемници и манастири. Починал на 94 години. Сава означава неволя.
НА 6 ДЕКЕМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ
Николай бил син на богати родители. Още от млад той посветил живота си на Бога. Той помагал тайно на хората като им давал пари, без те да разберат. Той укротявал морски бури, съживил един моряк. По-късно, той получил Божие послание и се отправил към град Мир. Там бил избран за архиепископ. След време започнало гонение срещу християните. Николай не се скрил, а обикалял сред хората и укрепвал вярата им. Той бил хвърлен в затвора редом с всички останали. Той безстрашно проповядвал Христовата вяра и се молел за всеобщото спасение. Когато гоненията престанали, той отново поел поста си. Преминавайки през много изпитания, Свети Николай извършил и много чудеса. Починал в дълбока старост.
Николай означава победител.
На 6 декември празнуват Николай, Нико, Кольо, Нина.
НА 9 ДЕКЕМВРИ СЕ ЧЕСТВА ЗАЧАТИЕ НА СВЕТА АНА
Йоаким и Ана били много честни и милостиви хора. Каквото изкарвали, те една трета давали на храма, една трета раздавали на бедните и една трета оставяли за себе си. Добрината и чистотата на душите им нямали равни. Едно ги мъчело - нямали дете. Мъката им била безкрайна, а молитвите към Бога - горещи. Така Бог чул молбите им и им изпратил ангел, за да им каже, че ще имат дъщеря, която трябва да нарекат Мария и да я посветят в служба на Бога.
Ана означава благодат.
На 9 декември празнуват Ана, Яна, Яница.
НА 17 ДЕКЕМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТИ ПРОРОК ДАНИИЛ
Халдейският цар Навуходоносор завладял Йерусалим и разрушил храма на Соломон. Пленил много хора и част от пленените оставил при себе си в двореца да се учат. Сред тях били юношите Даниил, Ананий, Азарий и Мисаил. Те постигнали много успехи 8 науките и давали много мъдри съвети на царя. През цялото бреме, те не се полакомили по разкоша и изобилието на двореца, а живеели скромно и се хранели само с пло
дове. Те давали на царя мъдри съвети и пред очите му правели чудеса. Тълкували сънищата му и го предупреждавали за бъдещите събития. Свети пророк Даниил доживял до дълбока старост и оставил за поколенията написана от него пророческа книга.
Данаил означава Божи съд.
На 17 декември празнуват Данаил, Даниела, Данко.
НА 20 ДЕКЕМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТИ ИГНАТИЙ БОГОНОСЕЦ
Свети Ингатий бил ученик на Свети Йоан Богослов и станал епископ на Антиохийската църква. Той самият казвал, че носи в сърцето си Бога и затова всички го наричали Богоносец. Император Траян го подложил на ужасни мъчения и го осъдил на смърт да го разкъсат лъвовете.
Игнат означава пламенен.
НА 24 ДЕКЕМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТА ПРЕПОДОБНОМЪЧЕШЩА ЕВГЕНИЯ
Евгения била дете на богати родители. Тя отдала живота си в служба на бога. Получила от Бога дар на чудотворство. Изцелявала болни и добила известност. Наклеветена, тя била подложена на страшни изтезания и след това обезглавена.
Евгени означава благороден.
НА 25 ДЕКЕМВРИ Е РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
Идването на Спасителя било предсказано от много пророци. Всички юдеи очаквали с нетърпение това събитие. По това време Римският император назначил преброяване на населението. Йосиф и Мария отишли в родния град Витлеем да се запишат. Нямало къде да преспят и се настанили в една пещера, където пастирите отивали със стадата си да пренощуват. Там Мария родила Иисус. Веднага ангелите разнесли вестта за раждането Му. В този момент на изток се появила необикновена звезда. Предупредени от ангел, Йосиф и Мария, заедно със Сина си заминали за Египет, защото цар Ирод ще ги търси, за да убие Младенеца.
Христо означава благ, добър.
На 25 декември празнуват Христо, Ицо, Христина.
НА 27 ДЕКЕМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТИ IIPЬВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАН
След възнесението на Иисуса Христа, словото Божие бързо се разпространило. Около апостолите се събирали много хора. Всеки носел пари и ги оставял на апостолите, а те раздавали на всеки, според нуждите му. Но хората много се увеличили и апостолите избрали 7 души дякони, които да се грижат за дажбите и храната. Пръв между дяконите бил Стефан. Наклеветен, той бил осъден на смърт.
Стефан означава венец.
На 27 декември празнуват Стефан, Стойко, Стоян, Стоичко, Стоил, Стоимен, Цоню, Цонка, Станка.
НАРОДНА ТРАДИЦИЯ
На Света Варвара на масата се слага питка, сол, чубрица, мед, варени царевица и боб.
На Свети Сава запалете свещ в дома си.
Никулден се чества от всички християни, без значение на това дали имат имен ден, или не. На този ден всички трябва да се веселят, да се събират и да слагат на масата рибни ястия. На този ден се слага край на есенния риболов и рибарите принасят в жертва на светеца и първите риби се пекат и изяждат от рибарите още щом стъпят на брега. Кост от главата на рибата, готвена на Никулден се запазва и се ползва от знахарите за лечение, или се заравя под прага на къщата да пази от злосторници. На Никулден не се работи. На Никулден се ходи семейно на църква и момите палят свещ, която след това слагат под възглавницата си, за да се оженят no-скоро. След това се събират хората на мегдана и младите играят хоро, а старите оглеждат коя моме е добра за снаха и коя момък е добър за зет.
На Света Ана жените не работят, за да не се разболеят децата им. Нощта предСвета Ана е най-злокобна - нощ на прокоби, клетви и магии. На 8 декември вечерта запалете свещ в дома си, за да се предпазите от злини.
Игнажден е много важен ден. По него се пророкува за късмета през следващата година. Наричат го още Полазница. Който пръв влезе в дома ви ще определи късмета ви. Ако човекът е богат, добър и ви обича, следващата година ще е добра за този дом. На Игнажден се меси пита и се разчупва от хората в къщата едновременно. У когато остане най-голямото парче, той ще има много късмет през годината. На. Игнажден не бива да се става от масата. На Игнажден не бива да се изхвърля боклук. Игнажден не бива да ви сварва с дълг. Върнете го преди този ден. На Игнажден не давайте и не взимайте нищо назаем. На Игнажден не се работи нищо. Ястията за Игнажден се приготвят от предния ден.
На Бъдни вечер се слага маса само с постни ястия. Те трябва да бъдат нечетен брой, но не по-малко от 7, може 9 или 11. В обредната пита стопанката поставя паричка и когато стопанинът разчупва питата, на когото в парчето се падне парата, той ще има късмет през годината. Питата се разчупва като се върти по часовниковата стрелка и парчета се раздават по старшинство. Първото парче се отделя за къщата, следващото се дава на най-стария човек и т.н. На Бъдни вечер на масата се оставя по малко от всички ястия, да стоят там през нощта. На Бъдни вечер в огнището се слага голямо парче дърво -бъдник, от дъбово или крушово дърво да гори цяла нощ - и по горенето му се гадае за здравето през следващата година. На Бъдни вечер всеки си избира орех и по това дали е хубава ядката вътре се гадае за здравето на всеки. На Бъдни вечер на масата трябва да има обредна пита с пара, сол, мед, чесън, постни сарми, ошав, боб. На Бъдни вечер се събират всички роднини заедно. Трапезата не се вдига през нощта.
На Коледа се слага богата трапеза със силна ракия и тежко вино, свинско месо и домашни пити. На Коледа се събират всички роднини заедно. Всички се веселят и се поздравят с празника Рождество Христово. На Коледа по къщите минават коледари. Всяка домакиня ги дарява с жито, орехи и гевреци.
На 26 декември празнуват Йосиф, Йоско, Дарко, Дарина, Давид, Дако, Дачо. На този ден именяците не излизат от домовете си, защото никой не знае кога и колко гости ще дойдат.
На Стефановден не се спазват някакви определени ритуали. Само се празнува, весели се и не се работи.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.