All for Joomla All for Webmasters

С партньора ти сте решили, че е време за бебе. Но въпреки постоянството, двете чертички на теста за бременност остават мираж. И ти все по-често обръщаш взор към съвети за по-лесно зачеване. Защото, макар да твърдят, че нов живот не се създава по схема, когато положението ти се струва безнадеждно, а натрупващото се разочарование поражда напрежение помежду ви, всички идеи за успешно зачеване ти изглеждат ползотворни.

Вероятно си възприемала несериозно филмите, в които главната героиня забременява още от първия път. Но истината е, че такива жени наистина има. Макар и да са по-малко. Повечето представителки на нежния пол преживяват доста терзания и стрес, преди опитите им да се увенчаят с успех. А всяко емоционално натоварване неизбежно се отразява върху шансовете им за забременяване. Ако и ти си сред тях, не губи надежда. Вместо това проучи и изпробвай някой от най-препоръчваните съвети за зачеване и спри да мислиш за крайния резултат. Просто се отпусни.

- Следи менструацията и овулацията си – нормално, месечният цикъл идва на 28 дни. Това означава, че овулацията ти е на 14-ия ден от началото му. Ако менструацията ти регулярно е на по-кратък или по-удължен период, засечи датите и се ориентирай според тях. За да си още по-сигурна, можеш да си правиш тестове за овулация, както и измерване на вътрешната температура. Въздържай се от медикаменти или други вещества, които биха могли да повлияят нацикъла ти, а ако приемаш някакви специални лекарства, консултирай се с лекар как биха повлияли те върху шансовете ти за зачеване.


- Започни да взимаш витамини за зачеване – те са специално създадени за повишаване на мъжката и женската плодовитост, тъй като съдържат няколко съществени съставки, необходими на репродуктивните органи, за да функционират правилно. Една от тях е фолиевата киселина (нуждаеш се от минимум 400 микрограма дневно), която намалява риска от евентуални вродени дефекти на бебето и спомага за проавилното му развитие в утробата ти. Допълнително взимай и Омега 3 мастни киселини, които участват в правилното формиране на мозъка и зрението на бебето и подхранват организма ти.

- Спри контрацептивите – съвсем естествено е, че при прием на противозачатъчни хапчета, шансовете за зачеване се свеждат до минимум. Но не мисли, че веднага щом прекратиш употребата им, ще се случи чудо или най-малкото, цикълът ти ще остане така редовен. Истината е, че както хормоните ти, така и менструацията ти се нуждаят от малко време за регулация. Едва тогава ще можеш да предвиждаш овулацията си обективно.


- Спри цигарите, алкохола и кафето – всеки един от тези вредни навици може да повлияе както на шансовете ти за зачеване, така и на здравето на бъдещото ти бебе. Пушенето може да предизвика преждевременно раждане, недостатъчно родилно тегло на бебето и дори спонтанен аборт. Имай предвид, че и пасивното пушене ти вреди. Избягвай приема на кофеин (освен в кафето, го има в колата и зеления чай). Колкото до алкохола – забарави и него, тъй като повишава риска от малформации на плода.

- Храни се здравословно, следи теглото и хормоните си – за успешно зачеване е необходимо и двамата партньори да спазват балансирано хранително меню, богато на витамини и антиоксиданти. Избягвайте морските дарове, тъй като влияят на кръвта ти. Поддържай умерено тегло – всяко отклонение от нормата (прекалено много или твърде малко килограми) се отразява на здравето и на хормоналния ти баланс. А състоянието на хормоните ти е от особено значение, тъй като определя регулярността на месечния ти цикъл.


- Бъди позитивна, ограничи стреса – душевното ти спокойствие е от решаващо значение в периода на зачеване. Затова се запиши на курсове по йога, слушай релаксираща музика, прекарвай повече време у дома или сред природата, отдавай се на любимите си занимания и ограничи контактите с хора, които те натоварват. И най-важното – спри да мислиш, че трябва да заченеш. Ако живееш с постоянната мисъл, че искаш да забременееш, самият ти организъм ще се противопостави. Без значение от колко време с партньора ти правите опити, не позволявай на тревогата и напрежението да вземат връх. Позволи на природата сама да поеме по пътя си.


- Прави секс за удоволствие, а не по презумпция – сама знаеш, че когато едно действие се превърне в задължение, то започва да губи чара си. Точно това може да се случи и със сексуалния ви живот, ако позволите идеята за зачеване да се превърне в основана причина за интимните ви отношения. Вместо това внесете разнообразие в отношенията си, съживете романтиката, бъдете спонтанни и експериментирайте с нови пози. За да увеличите шансовете за зачеване, правете секс най-малко 3 пъти седмично. Така, дори периодът на овулация да се размине с изчисленията ти, ще имаш възможност да покриеш поне един от дните около нея.


- Прави секс преди овулация, а не след нея – за разлика от яйцеклетката, която живее само 24 часа, сперматозоидите оцеляват в женския организъм между 3 и 5 дни. Това означава, че ако правите секс преди овулацията, когато яйцеклетката се отдели, вече ще има готов материал, който да я оплоди. Така ще имате повече възможности за успешно зачеване.

- Секс позите имат значение – редица изследвания са доказали, че позата, в която правиш секс с партньора си определя до голяма степен възможността за зачеване. За най-успешна се приема мисионерската (традиционната), тъй като когато мъжът е отгоре, се осигурява най-дълбоко проникване и сперматозидите най-бързо могат да достигнат до шийката на матката. В случайте, когато жената е отгоре, гравитацията може да отклони сперматозоидите в грешната посока. Освен това, след края на акта, не ставай веднага от леглото – вместо това, прекарай следващите 15 – 20 минути с вдигнати нагоре крака, за да помогнеш на сперматозоидите да намерят пътя към яйцеклетката.


- Бъди търпелива – чувала си поговорката, че „хубавите неща се случват бавно”, нали? А когато става дума за зачеване на нов живот, процесът може да продължи с месеци. Вероятността да забременееш още от първия път е малка. Просто защото природата е отредила на жената прекалено кратък период от месеца, в който това може да се случи. В комбинация с начина ти на живот, здравословното ти състояние и възрастта ти, шансът да си сред щастливките, заченали веднага е нищожен.


Според статистиката, на една 25-годишна жена й отнема 5 месеца да зачене, а на 35-годишната – около 10 месеца. 1 на 10 двойки пък виждат двете чертички на теста за бременност след повече от година. Каквото и да правиш, не трябва да се отчайваш. Потърси лекарско съдействие едва след 3 години неуспешни опити. И не забравяй, когато искаш нещо много силно, цялата Вселена ти съдейства да го получиш.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.