All for Joomla All for Webmasters

Бебетата, особено новородените, са изключително податливи на обриви, които в най-честия случай не са повод за притеснение и отшумяват от само себе си. И все пак има подходяща бебешка козметика, с която да ускорите изчезването на обрива.

Видове бебешки обриви и причините за тях

Розови пъпчици  – те са нещо съвсем нормално за новородените и се образуват под въздействие на майчините хормони докато бебето е в утробата. Такъв обрив може да се появи и по лицето на бебето (бебешко акне) или в кожните гънки в резултат от горещина, изпотяване, синтетични материи. Бебешките дрешки трябва да бъдат изключително и само памучни и изгладени.

Себореен дерматит – характерен е за първите няколко месеца след раждането и се изразява в отделянето на мазни и жълтеникави люспи от скалпа. Възможно е дерматитът да се разпространи към челото, носа, зад ушите. Лющеща се кожа имат обикновено преносените бебета. За да се справите със себореята е важно поддържането на добра хигиена и измиването с подходящ бебешки шампоан.

Червеникавите петна, които при някои бебета се появяват по тила и гърба са т.нар. щъркелови ухапвания, а когато са по клепaчите, челото и между очите се наричат ангелска целувка. Те представляват струпвания на кръвоносни съдове и се образуват на хормонална основа. Обикновено изчезват след време, но понякога остават съвсем бледи зачервявания.

Чувствителната бебешка кожа е предразположена и към екзема  – зачервявания, понякога сърбящи и дразнещи, все едно от опарване от коприва, които най-често се появяват зад колената, по лактите, гърдите, краката. При това състояние в повечето случаи е достатъчно да използвате нежен бебешки сапун при къпане и подходящ перилен препарат, без силен аромат, за пране на бебешките дрехи. Понякога обаче екземата е съпроводена от поява на мехурчета, а честото разчесване може да доведе до разраняване на кожата, инфектиране, лющене. Необходима е консултация с лекар и започване на лечение, обикновено с мехлеми. Много често екземите са резултат от алергия към нещо (материя, храна, козметика), така че обърнете внимание на това. 

Млечница – малки бели точици (като остатък от мляко) по езика, които, при липса на лечение, могат да обхванат цялата устна кухина. Лечението се изразява в обтриването и почистването на езика и устната кухина посредством марля, увила около пръста ви, и специален мехлем. Може да мажете и с мед, тъй като той има антисептично действие и има благоприятен ефект, но при някои бебета е възможно да се появи алергична реакция (бъдете внимателни). За да предотвратите появата на млечницата спазвайте добра устна хигиена на детето и изплаквайте устата след всяко хранене.

Много по-рядко срещани и характерни предимно за цветнокожите бебета са т.нар. монголски петна, наподобяващи синини от натъртване, които изчезват с времето.

Бебетата, които носят памперси, често получават обриви в областта на дупето, слабините, корема, под влияние на амоняка в урината. Неподсушаването на детето при смяна на памперс води до развиване на гъбични инфекции, а оттам понякога се стига до алергия, дерматит и др. Кожата силно се зачервява, започва да се лющи, болезнена е, подута, появява се обрив. Симптомите може да успокоите чрез бани със смрадлика или сок от грейпфрут, обтриване на кожата с биоцитрин, витамин Е и подходящи лосиони с лайка, невен, алое. За да се справите с подсичането, не оставяйте бебето твърде дълго в мокрия памперс, подсушавайте го добре при преповиване и използвайте подходящ крем против подсичане. За предпочитане е използването на памучни пелени, при които триенето и дразненето на кожата е по-малко.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.