All for Joomla All for Webmasters

Трябва ли да давате вода на бебето е въпрос, който разделя майките на два лагера. И докато според едни бебето не бива да се лишава от вода, ако е жадно, то други мислят, че през първите месеци вода не му е необходима.

Истината е, че никой от двата противникови лагера не отрича категорично даването на вода на бебето. Разликата е, че едните смятат, че кърмата е абсолютно достатъчна на малчугана през първите месеци, затова пиенето на вода трябва да бъде сведено до минимум. Другите пък мислят, че детето не бива да се лишава от това, което иска, но това не означава, че го оставят да се „налива“ с вода. Ето какви са доводите на спорещите:

Не трябва да се дава вода на бебето
Кърмата съдържа около 80% вода и следователно осигурява нужното количество течности, така че да се избегне риска от дехидратация.
Някои лекари смятат, че даването на вода на бебето може да измести кърменето. С утоляването на жаждата намалява нуждата от сучене и по този начин детето се лишава от полезните вещества на майчиното мляко.
Ако бебето пие твърде много вода, съществува опасност от водна интоксикация – заболяване, при което, когато то ходи по малка нужда, освен вода изхвърля и голяма количество натрий. А през първите месеци той е от съществена важност за здравето на малчугана, тъй като много бебетата страдат от недостиг на натрий.
Има американски доктори, които смятат, че даването на вода на бебето, докато още приема кърма, може да разреди кръвта.
Майките, които смятат, че не трябва да се дава вода на малчугана, въвеждат напитката след шестия месец или когато започне захранването на бебето.

Трябва да се дава вода на бебето
Хубаво е да се дава вода на малчугана сутрин, за да се настроят червата за работа. Препоръчват се и „дози“ и между кърменията, ако на детето му се пие.
Бебетата се обезводняват по-бързо в сравнение с възрастните. Затова, макар в състава на кърмата да влиза и значително количество вода, при топло време или в случай на висока температура то не стига.
Няма как майката да сбърка и да даде повече вода на бебето – когато то не е жадно, не иска да пие. Това изключва риска от водна интоксикация.
Препоръчително е също да се дава вода, ако бебето е на изкуствено хранене.
Според някои лекари, когато нощно време бебето пие вода вместо да сучи, организмът на майката успява да си почине по-добре и да се възстанови.
Ако бебето само търси вода и не се мръщи, когато му давате, значи организмът му го иска.

Майките, които дават вода на бебетата, задължително я преваряват, тъй като в тази от чешмата се съдържат метални частици и хлор, които могат да са опасни за малчугана.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.