All for Joomla All for Webmasters

Майчиното мляко е любима и за даден период дори задължителна част от дневното меню на бебето. Утвърдено като здравословна и питателна храна за новородените, майчиното мляко крие в себе си значителни количества полезни вещества.

Видове майчино мляко

Майчиното мляко бива три вида. Към края на бременността и няколко дни след раждането, то се нарича коластра.Коластрата съдържа три пъти повече протеини от майчиното мляко в по-късен етап и повече антитела. Благодарение на полезните вещества в състава му, то подсилва имунната система на новороденото, като го предпазва от инфекции и заболявания, от които е застрашено след раждането. Целта на коластрата е да стабилизира организма, да му даде достатъчно количество хранителни вещества и да му съдейства за изграждането на щит срещу бактериите.

Няколко дни след коластрата идва ред на преходното мляко, което е на разположение на бебето в рамките на две седмици. Преходното мляко включва по-голяма доза мазнини, необходими за нервната система и за защита на клетъчната мембрана. Освен това съдържа повече витамини в сравнение с коластрата, както и малко повече захар.

Истинското майчино мляко, такова, за каквото повечето хора се сещат, се нарича зряло мляко. Появява се около третата седмица след раждането. Значителна част от съдържанието му е вода, тъй като бебето се нуждае от хидратация. Включва също мазнини, въглехидрати, аминокиселини, витамини, минерали, ензими и протеино – всичко необходимо, което да поддържа малчугана сит през първите месеци.

С времето обаче зрялото мляко променя състава си и хранителните вещества намаляват. Ето защо идва момент, когато майката трябва да въведе захранваща храна. Друга характерна особеност за зрялото мляко е, че то се е образувало от два „различни“ източника – предната и задната част на гърдите.

Защо е полезно майчиното мляко?

Много специалисти и лекари препоръчват майчиното мляко пред неговите заместители главно заради здравословните ползи, които то носи на новороденото. Ето с какво е полезно майчиното мляко:

В кърмата се съдържат антитела, които предпазват от инфекции, вируси и опасни бактерии. След раждането организмът на новороденото все още не е достатъчно укрепнал и му липсват сили, за да се бори за здравето си. Майчиното мляко му доставя необходимите вещества, които да му съдействат в тази мисия.

Майчиното мляко е носител на полезните бифидо бактерии, които предпазват бебето от вредните бактерии, екземи и по-силни колики.

Кърмата съдържа достатъчно протеини и хранителни вещества, за да се чувства новороденото сито и доволно от дневното му меню.

В състава на майчиното мляко влиза и витамин D, който помага много в борбата срещу рахит.

Освен витамини, кърмата съдържа и минерали като калций, калий, натрий, фосфор и хлор. Богата е също на селен, който е утвърден имуностимулатор, на хром, който поддържа нивото на кръвната захар, и на манган – отговорен за здравината на костите.

Смята се, че приемът на майчино мляко се отразява на темповете на растеж на бебето и развитието на мозъчната дейност.

Благодарение на ензима липаза, участващ в кърмата, мазнините, които новороденото приема, се разграждат на по-малки части и по-този начин се подобряват храносмилането и метаболизма.

Според специалисти майчиното мляко намалява риска от диабет и затлъстяване в по-ранна възраст.

Учени от университета в Северна Каролина са установили, че приемът на кърма в по-късен етап се отразява благотворно върху кръвното налягане.

Последни изследвания показват, че майчиното мляко помага при лечение на вируса на СПИН.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.