All for Joomla All for Webmasters

Обикновено никненето на млечни зъби започва на 5-6-месечна възраст. При много от децата то е свързано с краткотрайно повишаване на температурата, с увеличена раздразнителност и обилно слюноотделяне, с поява на водниста хрема и/или разстройство, с нарушения на съня и други. Сърбежът и болката, дължащи се на прорязването на зъбките, карат малчуганите да смучат пръстите си и всичко друго, което е под ръка.

По време на израстването на постоянните зъби (между 5-6 и 12-годишна възраст) също могат да се наблюдават подобни явления.

За щастие с помощта на хомеопатични лекарства всички гореописани оплаквания могат да бъдат отстранени или поне облекчени в значителна степен, като това не изключва прилагането и на други методи и средства, каквито а например болкоуспокояващите и противовъзпалителните телове за намазване на венците и гумените играчки за хапане.

- «Хамомила вулгарис» е основното хомеопатично лекарство, което се използва в период на прорастване на зъбите. Този медикамент е особено препоръчителен в случаите, когато става въпрос за кърмаче, което по принцип е добро и може да бъде успокоявано лесно с люлеене или носене на ръце, но прорязването на зъбите го прави гневливо, нервно и с непоносим характер. Нерядко бузата от страната на прорязващия зъб е топла и зачервена, а другата остава бледа и студена. Налице е обилно отделяне на слюнка. Възможно е да има повишена температура, разстройство и колики с отделяне на газове, суха кашлица, болки в гърлото и ухото и др. Много характерно е влошаването на цялата симптоматика от топлина и през първата половина на нощта и успокояване на детето при вземане на ръце и люлеене. В тези случаи е препоръчително на кърмачето да се дават по 5 гранули «Хамомила» в разреждане 9 СН от 2 до 4-5 и повече пъти дневно в зависимост от силата и честотата на оплакванията. Когато е налице изразено засягане на психиката на кърмачето, се предпочита разреждане 15 СН.

При повишена температура, съпровождаща прорязването на зъби, лекарите-хомеопати най-често използват два медикамента:

- «Беладона» в разреждане 9 СН, 2-5 пъти дневно по 5 гранули, в случаите, когато е налице рязко повишаване на температурата и достигането й до високи стойности (над 39 градуса), със зачервяване на лицето и изпотяване, водещо до понижаване на температурата.

- «Ферум фосфорикум» е препоръчителен, когато температурата се повишава постепенно и рядко надхвърля 38,5 грауса. Лицето е ту червено, ту бледо. В тези случаи е препоръчително на детето да се дават по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 СН 2-4 пъти дневно.

Когато е налице разстройство, свързано с прорязването на зъбки, могат да се използват няколко хомеопатични медикамента. Главно място сред тях заема
- «Подофилум» в разреждане 9 СН, по 5 гранули след всяко диарично изхождане. Това хомеопатично лекарство е препоръчително в случаите, когато диарията най-често е в сутрешните часове, когато изпражненията са обилни, жълтеникави и зловонни, изтичат на струя и се съпровождат от колики и когато сънят на детето е тревожен. Успокояване на детето настъпва, когато то лежи по корем.
Когато детето е свръхактивно и не иска да заспи до късно или се събужда през нощта и иска да си играе, от полза може да бъде приемането вечер на 5 гранула «Кофеа круда» в разреждане 9 СН. Това е един много добър медикамент за безсъние поради мозъчна свръхактивност или наплив на мисли преди заспиване.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.